Czy antyimigranckie marsze w polskich miastach to zbijanie politycznego kapitału? Czy tego typu narracja to realny problem? A może zawodzi polityka informacyjna rządu? - o to m.in. zapytamy w Porannej rozmowie w RMF FM Magdalenę Biejat, wicemarszałek Senatu z Lewicy.
Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.
Mój wykładowca logiki testował, jak długo wytrzyma bez snu. Po kilkunastu dniach nawrzeszczał na kolegę z pracy za coś, co… mu się przyśniło. Profesor pomylił sen z rzeczywistością. To skrajny przykład, ale niedobór snu dotyka dziś milionów pracownik...
Urlop coraz częściej bywa momentem przełomowym w karierze. Z dala od codziennych zadań wiele osób uświadamia sobie, że mierzy się z wypaleniem zawodowym – to wtedy dociera do nas pełna skala zmęczenia ignorowanego przez miesiące. Ten czas sprzyja aut...
Do codziennego oglądania tradycyjnej telewizji aktualnie przyznaje się ponad 53% Polaków. Jak przekonują znawcy tematu, nadal pełni ona funkcję stałego rytuału dnia, a czasem służy jako tzw. szum tła. Według ekspertów, nadawcy muszą dos...
Seniorzy uczą się ratować życie, bronić portfela i lepiej korzystać ze świadczeń. W Częstochowie odbyła się kolejna odsłona projektu "Razem dla seniorów". Jest to wspólna inicjatywa ZUS i Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. "To wiedza, która może urato...
Francuska firma Mistral AI najwyraźniej nie chce biernie przyglądać się sukcesom konkurencji. Jej chatbot Le Chat właśnie otrzymał masywną aktualizację z pięcioma nowymi funkcjami, które mają dorównać możliwościom ChatGPT, Claude’a czy Perplexi...
Na Zatoce Wiślanej powstaje nowa, sztuczna wyspa. Wyspa Estyjska, tworzona z urobku z prac czerpalnych, ma stać się rajem dla ptaków. Jej aktualne wypełnienie osiągnęło już 20 proc.
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...