Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ujawniają niepokojące fakty dotyczące bezpieczeństwa korzystania z miejskich tężni. W mgiełce, którą inhalują się mieszkańcy, wykryto groźne bakterie, w tym E. coli. Główny Inspektorat Sanitarny zapowiada opracowanie nowych wytycznych...
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...
W piątek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa pilne komunikaty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy wykryli groźne bakterie Escherichia coli (STEC) w dwóch produktach mięsnych marki Sokołów SA, które mogą prowadzić do poważnych zatr...
Główny Inspektor Sanitarny nadzoruje wycofywanie z rynku trzech produktów. Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w fasoli W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej st...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzegawcze publiczne komunikat, w którym poinformowano o wykryciu chlorpiryfosu – środka owadobójczego z grupy pestycydów – w dwóch partiach goździków. Analiza przeprowadzona przez francuskie służby sanitarn...
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dziś pilne ostrzeżenie przed groźnym produktem. Jego konsumpcja może się w skrajnych przypadkach skończyć nawet śmiercią. Uwagę zwraca, że niebezpieczeństwo łatwo można przeoczyć, zwłaszcza że mamy do czynieni...
Polacy masowo wyjechali nad Bałtyk, gdzie gościli na plażach, jedli kilogramy ryby z frytkami, a także zajadali się lodami. Okazuje się jednak, że to ostatnie mogło nie być najlepszym pomysłem. Sanepid przeprowadził kontrole, wykazano poważne niepraw...