Jeszcze do niedawna produktywność loch oceniano przede wszystkim na podstawie liczby odsadzonych prosiąt. Dziś coraz częściej uwagę zwraca się na bardziej kompleksowe wskaźniki – takie jak masa wyprodukowanego mięsa na lochę w całym jej życiu. To szersze spojrzenie uwzględnia nie tylko płodność i pr...
Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.
Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się al...
Jak wynika z doniesień rosyjskich mediów, Kreml uruchomił masową produkcję dronów-kamikadze Gierań-2 w specjalnej strefie ekonomicznej Alabuga w Tatarstanie. Montaż odbywa się na dużą skalę, a zaangażowani są w niego nawet uczniowie lokalnych szkół,...
Na Uniwersytecie Warszawskim powstał polimer, który działa jak gąbka na dwutlenek węgla i jednocześnie jak zielony katalizator chemiczny. To może być początek nowej ery przemysłu chemicznego – bardziej ekologicznego i wydajnego. Na Wydziale Che...
Fabryka Stellantis w Pernambuco osiągnęła nowy kamień milowy. Z linii montażowych zjechał 2-milionowy samochód. Zakład produkuje pięć modeli marek Jeep, Fiat i Ram. Centrum motoryzacyjne Stellantis w Goianie osiągnęło historyczny kamień milowy. Z taś...
Polska Grupa WB, znana m.in. z produkcji dronów i systemów łączności dla wojska, rozpoczęła produkcję dronów rozpoznawczych FlyEye w Ukrainie. Tego typu maszyny są wykorzystywana przez Ukraińców na froncie już od ok. 10 lat konfliktu z Rosją.
Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie s...
Jaki jest najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsem mielonym? Oczywistą odpowiedzią jest pyszna zapiekanka. Zrobienie jej zajmie tylko kilka chwil. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo warzyw - to danie to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego...
Chcesz zatrzymać smak lata na długie, zimowe miesiące? Poznaj sprawdzony sposób na sos warzywny do mięsa, który przygotujesz w dwóch wersjach – klasycznej z octem i delikatnej bez octu.
Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.