Czerwone kuleczki jarzębiny, choć często pomijane, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaków i wartości odżywczych. Te niewielkie owoce, rosnące dziko na wielu drzewach, mogą stać się podstawą wielu pysznych przetworów, a przede wszystkim – wyjątkowej konfitury.
Nutellę znają i kochają niemal wszyscy, jednak nie da się ukryć, że nie jest to najzdrowsza przekąska. Domowa, biała wersja to jednak zupełnie inna bajka. Takim słodkim kremem zajadać się można bez wyrzutów sumienia.
Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.
W ostatnim roku pożegnaliśmy wielu burmistrzów, wójtów, sołtysów i radnych. Zarówno tych obecnie pełniących swoje samorządowe obowiązki, jak i tych, którzy karierę samorządową mieli już za sobą, ale małe ojczyzny wciąż trzymali w sercach. Wspominamy...
Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana to bogactwo warzyw i zrównoważony posiłek w jednym naczyniu. Nie jest trudna w przygotowaniu i daje się łatwo odgrzać, jest więc świetnym obiadem na co dzień.
Chrupiące gofry to jeden z najpopularniejszych deserów polskiego street foodu. W szczególności nad morzem, gdzie budki z tymi słodkościami już na stałe wpisały się w krajobraz. Chociaż odtworzenie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wydawać s...
Dokuczają ci upały i nie masz przez nie apetytu? Na dzisiejszy obiad przygotuj chłodnik, a zyskasz mnóstwo dodatkowej energii oraz orzeźwienia. Nie będzie to jednak kolejny przepis na ten klasyczny z botwinki lub z ogórka. Przygotujesz go z czegoś zu...
Podczas wtorkowego protestu Strajku Kobiet przed Sejmem przez tłum przechodził dziennikarz Jacek Gądek. Wtedy doszło do pomyłki. Marta Lempart myślała, że to Władysław Kosiniak-Kamysz. "Ktoś jej sekundy wcześniej (błędnie) powiedział, że idzie wicepr...
Łatwo wpaść w samouwielbienie po przygotowaniu, a może nawet wykreowaniu, tak nietuzinkowego ciasta bez pieczenia jak to. Wystarczy garść ulubionych owoców, odrobina wyobraźni i kilka wolnych chwil.
Oto przepis na idealnie puszysty pieczony sernik na kruchym spodzie. W sezonie na świeże owoce warto przygotowywać go często. Delikatna kremowa struktura jest świetnym tłem dla wyrazistych, słodko-kwaśnych owoców.
Kremowe ciasto bez pieczenia z herbatnikowymi warstwami to coś, co lubimy najbardziej. Ten dwukolorowy, bo dwusmakowy, deser staje się hitem wszędzie tam, gdzie się pojawia. Nie może go zabraknąć również na twoim stole.