Przecier pomidorowy z jabłkiem to prosty sposób, aby w kuchni poczuć smak lata przez cały rok. Naturalnie słodki, gęsty i aromatyczny, nie wymaga dodatku cukru, a dodany do zup, sosów czy mięs nadaje potrawom wyjątkowej głębi smaku. Ten przepis sprawi, że przygotowywanie domowych przetworów stanie s...
Dżem z jabłek to propozycja prostego, a zarazem wyśmienitego przetworu, który powinien znaleźć się w Twoim domu. Z jego smaku skorzystają nie tylko osoby dorosłe, ale również najmłodsi domownicy. Dżem jabłkowy można zblendować na gładką strukturę, zb...
Dżem z truskawek i moreli został okrzyknięty przez moją rodzinę najlepszym, jaki kiedykolwiek jedli. Nawet mój pięcioletni niejadek wsunął sam prawie pół słoika i mówił, bym robiła kolejne partie, bo tak bardzo mu smakuje. Moreli jest pod dostatkiem,...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Śliwki pojawiły się na straganach? To znak, że czas na przetwory! Ten dżem ze śliwek robię co roku, ponieważ jest banalny w przygotowaniu i wiem, że zimą znikną całe zapasy, bo cała rodzina go uwielbia. Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Po Pr...
Setki milionów euro chce zainwestować Litwa w projekty związane z obronnością. Pieniądze wpompują w fabryki twardej balistyki, ale także w startupy. - To element polityki odstraszania, na którą muszą się znaleźć pieniądze - mówi Victoria Trimbel, sze...
Zupa z pak choi to jeden z tych przepisów, który zachwyca prostotą wykonania i smakiem. Przy minimalnym wysiłku otrzymujesz aromatyczne, lekkie danie, które z powodzeniem mogłoby znaleźć się w menu dobrej azjatyckiej restauracji.
Kuchnia indyjska to nie tylko popularne, aromatyczne sosy pełne przypraw i intensywnych smaków. To także puszysty, ciepły chlebek naan, który doskonale odnajduje się również na polskim talerzu – szczególnie w towarzystwie gęstych sosów.
Cztery lata temu Stefano Terrazzino sprowadził na warszawską Pragę wiele włoskich specjałów, otwierając kawiarnię Mała Sycylia, która jest połączona ze szkołą tańca. Lody, ciasta i inne słodkości kuszą wyglądem, ale czy są warte spróbowania i swojej...
Śniadanie, które pachnie jabłkami i cynamonem, od razu przywołuje na myśl szarlotkę wyjętą prosto z piekarnika. Omlet w tej odsłonie zaskakuje, ponieważ wygląda jak klasyczne danie jajeczne, a smakuje jak deser, którym chętnie poczęstowałoby się gośc...