Polacy chcą dostaw przy użyciu inteligentnych dronów i opiekuńczych robotów, boją się jednak autonomicznych samochodów – takie wnioski płyną z sondażu przeprowadzonego przez Laboratorium Badań Medioznawczych UW poświęconemu sztucznej inteligencji. Wielu Polaków wcale nie zetknęło się jeszcze z tym z...
Ręka do góry, kto zdążył pokłócić się o nazewnictwo jagód i borówek. Czas zakopać topór wojenny, bo zaczęliśmy nim wymachiwać, jak podczas zajadłych dyskusji o wychodzeniu na dwór i na pole. Napiszę przewrotnie: nie ma dobrej odpo...
Renta szkoleniowa to świadczenie przyznawane przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) osobom, które utraciły zdolność do wykonywania swojej pracy z powodu choroby lub wypadku. Dzięki tej formie wsparcia, osoby te mogą zdobyć nowe kwalifikacje zawod...
Chętnie smażymy mięso, placki, czy ryby. Jednak do smażenia wybieramy olej, który nigdy nie powinien być używany w tym celu. Staje się szkodliwy dla zdrowia i zamienia się w niebezpieczny produkt. Wyjaśniamy, na jakim oleju nie należy smażyć.
Bakłażan, ten fioletowy owoc o niezwykłych właściwościach, wciąż pozostaje nieco niedoceniany w polskich kuchniach. Choć w krajach śródziemnomorskich jest prawdziwą gwiazdą wielu potraw, u nas często traktowany jest jako dodatek lub egzotyka. A to wi...
To jeden z najpopularniejszych japońskich sosów. Jego sława sięga daleko poza Kraj Kwitnącej Wiśni. Polacy też się do niego przekonali. Bazuje na sosie sojowym, ale w jego składzie jest jeszcze kilka ważnych dodatków. Choć wszystkie pochodzą z kuchni...
– Rozwój sztucznej inteligencji ma bardzo duży potencjał i może wywrócić całą gospodarkę do góry nogami – uważa prof. Jakub Growiec z SGH. Ekonomista zajmujący się modelowaniem i objaśnianiem źródeł długookresowego wzrostu gospodarczego w videocaście...