Szarlotka szwajcarska (Apfelkuchen) na lekkim, puszystym i delikatnie cytrynowym biszkopcie z dużą ilością kwaskowych jabłek i cukrową posypką to coś pysznego! Muszę przyznać, że to przepyszne ciasto na wrzesień i jesienny czas. Robiłam je razem z chłopcami, który dosypywali składniki i obierali jab...
Przyroda od wieków doskonale radzi sobie z zamianą światła słonecznego w energię. Naukowcy od lat próbują powtórzyć ten proces, tworząc czyste paliwa bez emisji dwutlenku węgla. Dotychczasowe próby wymagały jednak skomplikowanych reakcji i bardzo int...
Niektóre rośliny są szalenie modne i wszyscy sadzą je w ogrodach, inne rosną gdzieniegdzie, jakby niezauważone. I chociaż są piękne i pożyteczne, jakoś o nich zapominamy. Taki właśnie jest kielichowiec, roślina, która z wielu powodów powinna rosnąć w...
Śniadanie, które pachnie jabłkami i cynamonem, od razu przywołuje na myśl szarlotkę wyjętą prosto z piekarnika. Omlet w tej odsłonie zaskakuje, ponieważ wygląda jak klasyczne danie jajeczne, a smakuje jak deser, którym chętnie poczęstowałoby się gośc...
Kawowa owsianka z prażonym jabłkiem to śniadanie, które smakuje jak połączenie filiżanki aromatycznej kawy i domowej szarlotki. To idealna propozycja dla osób, które chcą rozpocząć dzień od czegoś sycącego, zdrowego i wyjątkowo pysznego.
Jesień to idealny czas na eksperymenty w kuchni, a ciasto z pigwą może być twoim kulinarnym odkryciem tej pory roku. Ten przepis to połączenie aromatycznej, kruchej podstawy z delikatnym, lekko kwaskowym nadzieniem, które zaskoczy każdego miłośnika s...