Cytryna to nie tylko smaczny owoc i dodatek do dań. Okazuje się, że ma także zastosowanie w kuchni. W połączeniu z innym dodatkiem sprawi, że pozbędziesz się popularnego problemu. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Cytrynę zwykle dodajemy do herbaty. Jednak teraz warto wbić w nią goździki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Dzięki temu sprawdzonemu patentowi pozbędziemy się pewnego uciążliwego problemu w domu.
Obieram banana, wbijam w niego goździki i gotuję we wrzątku. Zyskuję mieszankę, którą wypijam tuż przed pójściem spać. Na efekty nie muszę długo czekać. Męcząca przypadłość znika niemal od razu. Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego patentu...
O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.
Liście laurowe i cytryna mają wiele zastosowań. Oczywiście najbardziej znane są te kulinarne, w kuchni, czyli między innymi w różnorodnych potrawach. Tego typu składniki podbijają smak dania i sprawiają, że staje się bardziej wyrazisty. Okazuje się j...
Druga połowa maja to czas, kiedy spora część roślin nareszcie może zostać wysadzona do gruntu. Do tych gatunków należą m.in. goździki. Kwiaty cieszące się sporą popularnością mogą być prawdziwą dumą ogrodu. Wystarczy, że będziesz je pielęgnować w odp...
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.
Zawsze fascynowała mnie sztuka tworzenia domowych przetworów z naturalnych składników. Ostatnio, podczas spaceru po malowniczych polskich łąkach, natrafiłem na krzewy dzikiej róży pełne soczystych owoców. Pomyślałem wtedy: dlaczego by nie przygotować...
Cytryna to popularny owoc cytrusowy powszechnie używany w kuchni, ale nie nadaje się do swobodnego jedzenia tak jak np. pomarańcze czy grejpfruty. Przede wszystkim z uwagi na mocno kwaśny smak cytryna jest tylko dodatkiem do rozmaitych potraw, deseró...
Wiśnie na dobre zagościły w sklepach. Zanim przygotujesz z owoców pyszny deser, musisz pozbyć się pestek. Zazwyczaj robi się to za pomocą drylownicy. Okazuje się, że istnieje także domowy sposób na drylowanie wiśni. Przeznaczony do tego przyrząd kuch...
To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.