Choć w Polsce wciąż nieco mniej popularna niż mozzarella czy parmezan, ricotta zyskuje coraz większą rzeszę fanów. Wszystko za sprawą swojego wyjątkowego smaku i bogactwa składników odżywczych. Ale to nie wszystko! Ricotta to także doskonały sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Chcesz dowiedzieć się d...
W sercu słonecznej Italii, a konkretnie w regionie Emilia-Romania, gdzie powstaje legendarny Parmigiano-Reggiano, bank Credem wpadł na unikalny pomysł, jak uratować dziedzictwo włoskiej kultury. Co dokładnie robi? Bierze ser w zastaw.
Czym zastąpić ziemniak? Pomysłów jest sporo, ale ten można uznać za najlepszy, zwłaszcza gdy jesteś na diecie redukcyjnej. Ta kasza pobudza pracę jelit, jest dobrym źródła białka i błonnika. Domyślasz się, o którą z kasz chodzi?
Ta zapiekanka to totalny hit i strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy przygotować warzywa, w tym cukinię, dodać ser i jajka, a następnie wstawić do piekarnika. Danie smakuje l...
Tradycyjny twaróg jest dobry, jednak mało kto wie, o istnieniu lepszego sera. Włoski produkt ma o wiele lepszy skład, bogaty jest w witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co to za ser, a w dodatku poznasz jego wsze...
Choć pierogi z twarogiem to jedne z moich ulubionych, wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Restauratorka stawia na inne sery, które okazały się świetne do farszu. Umiejętnie łączy kuchnię polską i włoską. Efekt? Po prostu znakomity.
Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.
Ser żółty plastrach to produkt, który znajduje się na podstawowej liście zakupów w wielu polskich domach. Jeżeli ten produkt ostatnio znalazł się także w waszym koszyku, powinniście zachować ostrożność. Inspektorzy sanitarni wykryli w jednej z parti...
Orzechy włoskie są nie lada przysmakiem. Teraz warto zastosować patent z igłą, a przyniesie on pyszny rezultat. Orzechów włoskich w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś.
Kozieradka, znana również jako fenegryka lub greckie siano, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć często pomijana na półce z przyprawami, warto zwrócić na nią uwagę. Może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i p...
Świat owoców egzotycznych zdecydowanie nie ogranicza się do bananów, ananasów i liczi. Gdy skończy się sezon na polskie owoce sezonowe lub szukasz odmiany od zwykłych jabłek czy gruszek, sięgnij po mangostan. Wygląda całkiem niepozornie, ale warto si...