Ludzkość od dawna wykorzystuje do swoich potrzeb różne bakterie, drożdże i inne jednokomórkowe grzyby, choć przez wieki nie miała pojęcia o ich istnieniu. A są one przecież niezbędne do wytwarzania pieczywa, kefiru, jogurtu, serów, piwa, i wielu innych produktów spożywczych. Okazuje się, że ich pomo...
W tradycyjnym niemieckim miasteczku powstaje nie tylko lokalny pils. Warzone jest tu również Tyskie Gronie, hiszpańska Estrella Galicia, a od jesieni – także kultowe tureckie Efes Pilsener.
Monachium wprowadza nowe ograniczenie: w dzielnicy uniwersyteckiej kioski nie mogą sprzedawać chipsów po godz. 20 – podał dziennik Muenchner Merkur. Jak tłumaczą władze miasta, ma to pomóc m.in. w zmniejszeniu zaśmiecania przestrzeni publicznej.
Toskański chleb bez soli, znany we Włoszech jako pane toscano lub pane sciocco, to tradycyjny wypiek, który wyróżnia się całkowitym brakiem dodanej soli. Jego powstanie ma głębokie historyczne i kulturowe uzasadnienie, a smak tego chleba znacząco róż...
Rodzaje chleba tostowego istotnie różnią się między sobą zarówno pod względem składu surowcowego, wartości odżywczej, jak i wpływu na sytość po posiłku
Rolnicy biją na alarm. Ceny zbóż są dziś na poziomie sprzed 20 lat, a w tym czasie chleb podrożał aż czterokrotnie. - Sprzedajemy pszenicę po 700 zł za tonę, a bochenek chleba kosztuje 4 zł. To nie jest wina rolnika - podkreślają. Eksperci z IERiGŻ p...
Świeży chleb i chrupiące bułki to codzienna przyjemność, której nie chcemy sobie odmawiać. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać pieczywo, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem. Sprawdziliśmy, które metody najlepiej sprawdzają się w...
Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po...
Wioski Jampil, Zakitne i Dibrowa w obwodzie donieckim na Ukrainie znajdują się na skraju wojny od czterech lat — linia frontu przebiega dziesięć kilometrów stamtąd, a w wioskach wciąż przebywa 445 osób. Nie ma tu prądu, jedzenie gotuje się na ogniska...