Pečený čaj, czyli pieczona herbata, to popularny w Czechach aromatyczny napój. Sezonowe owoce, kiedy jeszcze są świeże, zamyka się w małych słoiczkach po uprzednim upieczeniu. Jesienią i zimą natomiast, odkręcając wieczko, w całym pomieszczeniu zaczyna pachnieć cudowną letnią słodyczą.
Teraz cieszymy się smakiem pysznych pomidorów, ale już za chwilę. Zimą znacznie lepsze są pomidory suszone. To nie tylko wygodny sposób, by warzywa zachowały letni aromat, ale także cenne witaminy i minerały. Przygotowanie ich w domowych warunkach je...
Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Peugeot podpisał kontrakt na dostawę 11 samochodów elektrycznych i hybrydowych typu plug-in dla Przedsiębiorstwa Transportowego Miasta Pragi (DPP). Umowa obejmuje modele 308, e-2008 oraz e-Expert Combi. Projekt obejmuje dostawę trzech elektrycznych P...
Czechy zachwycają nie tylko wielowiekową, zabytkową architekturą. Jednym z przykładów wybitnych projektów powstałych w XX wieku jest willa Josefa Volmana w Čelákovicach koło Pragi. Często bywa nazywana „siostrą” słynnej Willi Tugendhatów w Brnie. Mło...
Sekrety Pragi W. Kantora Wydawnictwa Księży Młyn Oto nowa pozycja Wydawnictwa Księży Młyn – Sekrety Pragi W. Kantora, którą nasz portal objął patronatem medialnym. Jak długo żyją węgorze? W mieście, w którym tańczy dom, długo, ponad 60 lat. Jak...
W sobotę 7 września prawobrzeżna Warszawa gościła uczestników 9. Nocnego Półmaratonu Praskiego i Piątki Praskiej. Zwycięzcami biegu zostali Aleksandra Lisowska i Mateusz Kaczora, a także Sabina Jarząbek i Mateusz Gos. Zwyciężczynie dodatkowo poprawił...
Głośno chrupią, a ich smak może wywoływać niekontrolowane napady zachwytu. Kiedy słyszę "ochy i achy" przy stole, to wiem, że stoją za nimi ogórki krokodylki. W mojej spiżarni od lat mają swoje specjalne miejsce.
Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.