Pečený čaj, czyli pieczona herbata, to popularny w Czechach aromatyczny napój. Sezonowe owoce, kiedy jeszcze są świeże, zamyka się w małych słoiczkach po uprzednim upieczeniu. Jesienią i zimą natomiast, odkręcając wieczko, w całym pomieszczeniu zaczyna pachnieć cudowną letnią słodyczą.
Teraz cieszymy się smakiem pysznych pomidorów, ale już za chwilę. Zimą znacznie lepsze są pomidory suszone. To nie tylko wygodny sposób, by warzywa zachowały letni aromat, ale także cenne witaminy i minerały. Przygotowanie ich w domowych warunkach je...
Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.
Głośno chrupią, a ich smak może wywoływać niekontrolowane napady zachwytu. Kiedy słyszę "ochy i achy" przy stole, to wiem, że stoją za nimi ogórki krokodylki. W mojej spiżarni od lat mają swoje specjalne miejsce.
Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Ziemniaki nie muszą być nudne. Można je podać na wiele sposobów, inspirując się chociażby wyjazdami. Pomysł na poniżej prezentowane ziemniaki pochodzi z Turcji i jest naprawdę godny polecenia. Warzywa wychodzą przepyszne i z powodzeniem stanowić mogą...
Ulubione danie z kuchni węgierskiej? Dla mnie to na pewno zupa gulaszowa. Cenię też leczo czy langosze, ale w moim rankingu zajmują one dalsze pozycje. Dlatego cieszę się, że znajoma z Budapesztu podzieliła się ze mną przepisem na tę klasyczną potraw...
Delikatne, pełne przypraw i bardzo sycące – tureckie kotleciki to jedna z tych potraw, którą można pokochać od pierwszego kęsa. Są lekkie, roślinne i wyjątkowo aromatyczne, a ich przygotowanie nie sprawia trudności nawet początkującym.