Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...
Na polski rynek trafiła partia wędlin, której spożycie może doprowadzić do poważnego zagrożenia zdrowia. Inspekcja Weterynaryjna wykryła obecność Listeria monocytogenes w boczku rolowanym w plastrach marki PIKOK. Główny Inspektorat Sanitarny wydał of...
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych norm niebezpiecznych substancji w jednej z partii pyłku kwiatowego dostępnego w sprzedaży. Chodzi o alkaloidy pirolizydynowe – związki, które...
Tegoroczny GIS Day w Stolicy świętowany był 20 listopada w Starym BUW-ie na Uniwersytecie Warszawskim. Wydarzenie, jak co roku, cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników byli studenci, uczniowie szkół średnich, a także przedstaw...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Jak dobrze upiec biszkopt? Jeśli twoje ciasto wciąż opada podczas pieczenia, a zamiast idealnie miękkiego deseru wychodzi zakalec, to zapomnij o tradycyjnym przepisie. Zrób Patišpanj, które jest zdecydowanie prostsze. Łatwo się je przyrządza, a po wy...
Lasagne to klasyka włoskiej kuchni, ale ma również wielu fanów w Polsce. Najczęściej robimy ją z gotowego makaronu ze sklepu, ale okazuje się, że zrobienie go samodzielnie jest dziecinnie proste, a potrzebujesz tylko dwóch składników.
Koncentrat pomidorowy to kulinarny drobiazg, o którym często zapominamy podczas zakupów. I dopiero w trakcie gotowania uzmysławiamy sobie, że bez niego ani rusz. Dlatego warto wykorzystać trwający sezon na pomidory i zrobić własny koncentrat, by w pr...