26 Naukowiec: Bałtyk wyraźnie się ogrzewa; przybywa fitoplanktonu, ubywa tlenu
Podnoszenie poziomu morza, wzrost intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych czy skokowe zmiany odczynu pH wody, która może stać się toksyczna dla wrażliwych organizmów – o konsekwencjach wzrostu temperatury wody w Bałtyku mówi PAP dr Artur Skowronek z Instytutu Nauk o Morzu i Środowisku Uniwersytetu Szczecińskiego.
Ilość odsłon: 26
źródło: https://www.wnp.pl/wiadomosci/naukowiec-baltyk-wyraznie-sie-ogrzewa-przybywa-fitoplanktonu-ubywa-tlenu,868541.html
kategoria: informacje, 2024-08-31 07:02:06
Inne znaleziska:
25 Seria ważnych kontraktów dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Polenergia i Equinor nie zwalniają tempa
gospodarkamorska.pl
Polenergia i Equinor podpisały serię ważnych kontraktów dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Spółki realizujące oba projekty zawarły umowy z polską firmą Enprom, konsorcjum Smulders Projects i Sif, które wyprodukuje znaczną część stalowy...
gospodarkamorska.pl, 2024-09-02 14:52:04
2024-09-02 14:52:04
16 Francuski naukowiec: Stellantis znajduje się w poważnym kryzysie a strategia Tavaresa jest błędna
francuskie.pl
Stellantis znajduje się w poważnym kryzysie a strategia Tavaresa jest błędna, uważa Bernard Jullien, wykładowca ekonomii na Uniwersytecie w Bordeaux od 1996 r., który specjalizujący się w badaniach strategii firm i zmian w tym sektorze, który regular...
francuskie.pl, 2024-08-22 10:38:02
2024-08-22 10:38:02
15 Niebezpieczeństwo na terenach popowodziowych. Naukowiec ostrzega: Toksyny kumulują się w organizmie
gazeta.pl
W budynkach na terenach dotkniętych powodzią mogą pojawić się niebezpieczne dla zdrowia kolonie grzybów pleśniowych - ostrzegają eksperci. I wskazują, co jest ich przyczyną.
gazeta.pl, 2024-09-20 08:54:03
2024-09-20 08:54:03
27 Powinny być ostrzeżenia jak na papierosach? Naukowiec stanowczo o batonach i chipsach
pysznosci.pl
Czy na produktach wysoko przetworzonych powinny znajdować się informacje o skutkach ich jedzenia? I czy takie artykuły spożywcze można, w swojej szkodliwości, porównać właśnie do papierosów? Według profesora Carlosa Augusto Monteiro - tak. Ma on na t...
pysznosci.pl, 2024-07-05 10:37:02
2024-07-05 10:37:02
21 Władze chcą pozwolić na utajnienie składu modyfikowanej żywności. „Musimy podnieść głos i stawić opór” – apeluje naukowiec
pch24.pl
Doktor Guy Hatchard działający na rzecz zagwarantowania przez władze bezpieczeństwa żywności, ostrzega przed zapowiadaną przez władze Nowej Zelandii deregulacją rynku modyfikowanych produktów spożywczych. Filozof i współinicjator Kampanii na rzecz gl...
pch24.pl, 2024-08-23 20:44:02
2024-08-23 20:44:02
21 Naukowiec z GUMed współautorem międzynarodowej publikacji o nowych gatunkach bakterii
rynekzdrowia.pl
GUMed przekazał, że dr hab. Ravi Kant z Zakładu Parazytologii Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego jest współautorem publikacji na temat nowych gatunków bakterii. Artykuł ukazał się w czasopiśmie „Nature Communications”.
rynekzdrowia.pl, 2024-09-11 06:40:04
2024-09-11 06:40:04
7 Tyle maksymalnie będą żyli ludzie. Naukowiec określił kres długowieczności
wprost.pl
Czy dotarliśmy do momentu, w którym nie da się już w znaczny sposób podwyższyć średniej długości życia człowieka? Naukowcy opublikowali wyniki badania, które rzuca nowe światło na sprawę długowieczności.
wprost.pl, 2024-10-31 17:24:02
2024-10-31 17:24:02
17 Niemcy już zakochali się w tym imieniu. W Polsce jego popularność z roku na rok już wyraźnie spada
edziecko.pl
To niezbyt długie imię jest w Polsce coraz rzadziej nadawane dzieciom. A szkoda, bo pochodzi z łaciny i ma pozytywne znaczenie. Co więcej, staje się ono coraz popularniejsze za Odrą. Stąd warto rozważyć je dla pociechy. A jakie to imię? Zobaczcie sam...
edziecko.pl, 2024-07-28 20:05:02
2024-07-28 20:05:02
23 Biskupi domagają się, aby MKOl wyraźnie potępił bluźnierczy spektakl w Paryżu
dorzeczy.pl
Jest list biskupów katolickich do Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.
dorzeczy.pl, 2024-08-04 13:55:02
2024-08-04 13:55:02