Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.
Jagnięcina jest dla kucharza bardzo zacnym tworzywem, z którego można zrobić kulinarne cuda. Można też w bardzo prosty sposób zamienić ją w kawałek „podeszwy” nie do przeżucia. To ten gatunek mięsa, który wymaga delikatności i wyczucia. Niemal czułoś...
Każdy, kto zatęskni za kuchnią swojej babci, może poczuć jej namiastkę w jednej z nowojorskich restauracji. W znajdującej się na Manhattanie restauracji Enoteca Maria gotują babcie z różnych części świata. Na podstawie historii tego miejsca i jego wy...
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...
Kobieta zmarła po wizycie w restauracji. 46-letnia kobieta z Niemiec udała się do swojej ulubionej włoskiej restauracji w regionie Oberpfalz. Po posiłku poczuła się źle, a kilka godzin później zmarła. Rodzina do dziś nie zna przyczyn śmierci i żąda p...
Aktualnie w Polsce stoi ponad 500 fotoradarów i każdy z nich rejestruje wyłącznie kierowców łamiących przepisy ograniczenia prędkości. Wkrótce jednak może się to zmienić. Niedawno opublikowano petycję w sprawie wprowadzenia specjalnych urządzeń akust...
Pismo "Wspólnota" opublikowało niedawno raport "Najbogatsze samorządy w 2024 roku". Ukazuje on szczegółowe dane na temat zamożności poszczególnych regionów z uwzględnieniem podziału administracyjnego. Warszawa oczywiście triumfowała wśród miasta woje...
W Europie w I półroczu 2025 r. na rynku dnia następnego najwięcej godzin z ujemnymi cenami energii odnotowano w jednej ze szwedzkich stref cenowych (506 godzin), a w wielu krajach liczba godzin z cenami ujemnymi przekroczyła 300, czasami znacznie jak...
Ujemne ceny energii nadal występują masowo. W pierwszej połowie 2025 r. najwięcej godzin z cenami poniżej zera zanotowano w jednej z północnych stref cenowych Szwecji — SE2, gdzie wystąpiło ich aż 506. W wielu państwach liczba godzin z ujemnymi cenam...
Ross Scott, twórca inicjatywy Stop Killing Games, w rozmowie z redakcją tvgry zdradza, co jeszcze – poza podpisywaniem petycji – mogą zrobić gracze, by realnie wpłynąć na sprawę.Informacja Twórca inicjatywy „Stop niszczeniu gier wideo” powiedział nam...