W badanych próbkach tatara wołowego wykryto bakterie salmonelli i escherichia coli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, gdyż grozi to zatruciem.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, dotyczące salmonelli. W sklepach pojawił się popularny rodzaj mięsa, który zawierał te groźne bakterie. GIS zdecydował, aby wycofać je z rynku. Ponadto zaleca się, aby pod żadnym pozorem nie spożywać te...
Oszustwa na jakości sprzedawanej żywności stały się niestety chlebem powszednim dla części z sieci handlowych. Największe zagrożenie czai się w przypadku produktów odzwierzęcych: od pompowanego wodą mięsa po ukrywanie zepsutych kawałków tymi świeżymi...
Choć znacznie korzystniej kupować mięso bez plastikowego opakowania, to jednak jeśli chodzi o segregację ma to mniejsze znaczenie. Czy wiesz, gdzie wyrzucać tacki, folię czy papier po mięsie? Najczęściej lądują w żółtym pojemniku na metale i tworzywa...
Ten superprosty przepis to pomysł na ekspresowe śniadanie pełne warzyw i sycące na cały dzień lub nawet na obiad. Jarska potrawa, zbliżona do omletu, jest bogata w białko dzięki kapuście – lekkiej, zdrowej i niskokalorycznej bazie wielu wspaniałych p...
Do 73 wzrosła liczba dzieci zakażonych salmonellą w częstochowskich przedszkolach. Dwoje przebywa w szpitalu - dowiaduje się Wirtualna Polska. Placówki zostały tymczasowo zamknięte. Badane są kolejne próbki.
Amerykańska agencja ds. kontroli i zapobiegania chorobom udostępniła najnowsze dane na temat epidemii Salmonelli, która wybuchła w 31 stanach. Za chorobę blisko 500 osób odpowiedzialne są ogórki dystrybuowane przez kilka firm. Eksperci zaznaczyli jed...
GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem żółtego sera popularnej marki. W jednej partii produktu wykryto salmonellę, która jest szkodliwa dla organizmu. Ser z salmonellą jest wycofywany ze sprzedaży, ale podczas zakupów należy uważać, a...
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu przez firmę Nestlé Polska S.A kilku partii trzech sosów Winiary. Powodem jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do ich produkcji.