Najchętniej zamawiane danie i co piąte zamówienie online w Polsce to kebab. To już nie tylko street food, ale kluczowa gałąź gastronomii: generuje znaczące obroty i pomaga tworzyć tysiące miejsc pracy. Tylko w ciągu ostatnich trzech lat liczba lokali...
Czy może istnieć materiał, który staje się bardziej chaotyczny w miarę ochładzani? Takie zjawiska od lat fascynują naukowców badających szkła spinowe, czyli niezwykłe materiały magnetyczne, w których atomowe momenty magnetyczne zachowują się zupełnie...
Według najnowszych badań do Stanów Zjednoczonych trafiają tysiące egzotycznych ptaków z rodziny afrykańskich dzioborożców. W latach 1999-2024 do kraju sprowadzono ponad kilka tys. żywych osobników lub ich części. Kolejne setki sprzedano w internecie...
Fenomen „Domu Dobrego” nie zwalnia tempa! Najnowszy film Wojtka Smarzowskiego już trzeci weekend z rzędu znajduje się na szczycie polskiego box office, potwierdzając, że jest to najgłośniejsza i najważniejsza polska produkcja tego roku.PRZECZYTAJ CAŁ...
Smak pierogów ruskich, leniwych z bułką tartą czy kotletów z fasoli pamięta każdy, kto stołował się w barach mlecznych. Ich rozkwit przypadł na PRL, a sekret ich popularności tkwił zarówno w tradycyjnym menu, jak i niskich cenach, na które wpływ miał...
Frytkownice beztłuszczowe (air fryer) od kilku lat skutecznie wypierają te tradycyjne, a nawet piekarniki i kuchenne urządzenia wielofunkcyjne. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na skupianie się na gotowaniu, a chcą się dobrze odży...
Grzegorz Braun nie jest żadną anomalią ani błędem systemu. Jest prostą konsekwencją III RP i sposobu działania naszych elit politycznych, które od lat niszczyły polski ład instytucjonalny. Wstydzimy się go, próbujemy go wyprzeć, nałożyć kordon sanita...