Czy wszystkie grzyby można suszyć? Wiele osób myśli, że tak, bo jest to doskonały sposób na zachowaniu ich aromatu na dłużej, ale to poważny błąd. Część gatunków po wysuszeniu traci swój smak, a niektóre stają się nawet trujące. Na jakie owocniki powinniśmy szczególnie uważać?
Cały sprzęt pomocny przy hodowli narkotycznych roślin, także sadzonki konopi i gotowy susz marihuany wynieśli z domu 28-latka puławscy kryminalni. Gdy jechali do niego na przeszukanie, dobrze wiedzieli, co mogą znaleźć.
Suszone grzyby to klasyk w polskiej kuchni, który sprawdza się przy przygotowywaniu aromatycznych zup oraz sosów. Dobrze mieć więc swój własny zapas przygotowany z tegorocznych zbiorów. Aby cieszyły swoim aromatem oraz wartościami przez wiele miesięc...
Gdy w lasach roi się od borowików, podgrzybków czy kurek, grzybiarze często pomijają te mniej atrakcyjne grzyby – zupełnie niesłusznie. Z nich również można przygotować pyszne przysmaki, które zachwycą ciebie i twoich najbliższych.
Czy grzyby mogą posłużyć do przechowywania danych, z możliwością ich zapisu oraz ewentualnego odczytu? Jak się okazuje – tak. Wystarczy odpowiednio przygotowany organizm oraz mikrokontroler, który umożliwi jego obsługę za pomocą impulsów elektrycznyc...
Jesień pachnie mchem, a w koszykach lądują prawdziwki, kurki i podgrzybki. Zakładamy kalosze, ruszamy między drzewa i cieszymy się leśnymi zbiorami. Warto jednak pamiętać, że taka wyprawa może skończyć się kosztowną pomyłką. Jakich grzybów nie należy...
Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania aromatu lasu na cały rok, ale jest jeden problem: po przyrządzeniu suszone grzyby potrafią być twarde lub gorzkie. Da się tego uniknąć, jeśli zamiast popularnej metody, użyjesz innego płynu do m...
Wielu seniorów zmaga się z mniejszymi lub większymi problemami finansowymi, a niskie świadczenia emerytalne nie wspierają ich codziennej sytuacji. Okazuje się jednak, że jest na to prosty sposób. Po spełnieniu kluczowych warunków istnieje szansa na z...
Tuż obok ogórków i papryki, jednym z ulubionych przetworów są właśnie grzyby. Po zalaniu specjalną marynatą, która podkreśli ich leśny smak, staną się tak pyszne, że o słoik poprosi cię cała rodzina.
Tradycyjna metoda suszenia grzybów jest znana od dawna, ale niestety trwa dość długo i wymaga słońca. Na szczęście istnieje prostszy sposób, który pozwala suszyć grzyby nawet wtedy, gdy pogoda nie dopisuje.