W niedzielę 14 września, o godzinie 17 na Europejskim Festiwalu Smaku Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron ugotują rosół po lubelsku. Mamy ich przepis, mamy także recepturę na rosół po lubartowsku oraz na inne rosoły.
Już dziś, 8 września, Lublin ponownie staje się kulinarną i kulturalną stolicą Polski Wschodniej. Rozpoczyna się Europejski Festiwal Smaku 2025, który potrwa do 14 września. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych wydarzeń w mieście, łączące kuchnię,...
Jak Wybrać Idealne Ziarna Kawy dla Doskonałego Smaku Rodzaje Kawy: Arabika vs Robusta Wybór odpowiednich ziaren kawy jest fundamentalnym krokiem w procesie... Artykuł Zbalansowana Kawa: Przewodnik Po Idealnym Smaku pochodzi z serwisu Wszystko o kawie...
Przewodnik po Rodzajach Ekspresów do Kawy w Polsce Ekspresy Automatyczne: Wygoda i Efektywność w Przygotowaniu Kawy Ekspresy automatyczne zdobyły serca Polaków, oferując... Artykuł Kawa z Ekspresu: Odkryj Sekret Jej Wyjątkowego Smaku pochodzi z serwi...
III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere dobiegła końca, wśród najlepszych studentów znaleźli się Oskar Wolny, Julia Janik, Jakub Jacolik, Mateusz Rutkowski, Wiktor Budaj i Joanna Kaniecka. Najlepsi studenci III edycji Wyróżnienia przyznano na...
Pieczesz czasami torty? Pewnie ciasta biszkoptowe ze słodkimi kremami zdecydowanie częściej lądują na twoim stole. Przepisów na idealny biszkopt jest bez liku i na pewno wiesz, jak się go robi. Gdy będzie Ci potrzebny spód do tortu, koniecznie zajrzy...
Po wielu godzinach spędzonych w lesie mało kto ma jeszcze siłę na to, aby zająć się obróbką grzybów. Spokojnie możesz odłożyć pracę na drugi dzień. A jeśli zbiory dopisały, masz kilka opcji na zachowanie ich cudownego aromatu przez kilka kolejnych mi...
Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
To ostatni dzwonek, aby zrobić zapas domowego przecieru pomidorowego na zimę. Chociaż teraz lato nas nie rozpieszcza, słońce w sierpniu dopisało i krzaki obrodziły w soczyste owoce. Tylko jak zrobić gęsty przecier z samych naturalnych składników? Jes...
W Stanach Zjednoczonych powstały lody o nietypowym smaku. Wygląda na to, że kulinarna wyobraźnia nie zna granic, ponieważ w nowojorska lodziarnia OddFellows zaproponowała deser inspirowany mlekiem matki. Kluczem do sukcesu był jeden składnik. Czy lud...
Spaghetti bruciati, apulijskie danie z lat 60., zyskało nową popularność dzięki TikTokowi. Historia tego nietypowego makaronu sięga restauracji w Bari, gdzie powstało jako kulinarna innowacja. Czym się różni od klasycznego spaghetti, które dobrze zna...