To nie jest dobry sezon na miód. Jak przyznaje pszczelarz ze Szczepanowic Stanisław Beściak, pogoda nie sprzyja zbiorom. – Bardzo niewielkie ilości tego miodu są, z tego co widzę spadzi nie będzie, pogody nie ma. Musi być wilgotno i słonecznie, a w tym roku jest albo upał, albo leje. Jak przew...
To będzie najsłodsze wydarzenie końcówki lata w Lublinie! Pod koniec sierpnia odbędzie się siódma edycja Wojewódzkiego Lubelskiego Święta Miodu. Na mieszkańców i turystów czekać będą najlepsze miody z regionu, kiermasz produktów pszczelich i mnóstwo...
Rzeszów News W pierwszy weekend września Galeria Rzeszów spłynie miodem i innymi dobrami. Rzeszowskie Miodobranie to wydarzenie, które łączy miłośników natury z lokalnymi rzemieślnikami. Przy okazji mieszkańcy miasta będą mieli okazję spróbować miodu...
Podpisanie umowy handlowej UE–Mercosur budzi emocje także w branży pszczelarskiej, ale warto przywołać fakty. - Unia Europejska już dziś sprowadza z krajów Mercosur około 35 tys. ton miodu rocznie, a więc trudno mówić o jakiejś nowej fali zagrożeń -...
Komisja Europejska zatwierdziła w środę umowę handlową z Mercosurem, a rolnicy alarmują, że otwarcie rynku grozi napływem taniej żywności z Ameryki Południowej. Obawy pojawiły się także w branży pszczelarskiej. W odpowiedzi na nie Polska Izba Miodu w...
W branży hotelowej tegoroczny lipiec był nieco słabszy od ubiegłorocznego. Z drugiej strony zauważalny jest wzrost długości pobytu i wartości rezerwacji w sierpniu. A to oznacza, że kolejny miesiąc wakacji, w szczególności długi weekend sierpniowy, m...
W czasach PRL kawa była dobrem luksusowym, kupowanym na kartki i podawanym tylko gościom. Dziś spowszedniała. Jak będzie za kilka lat? Analizy nie wróżą nic dobrego
Czy len włóknisty opłaca się uprawiać? Jak najbardziej, chociaż statystyki tego nie potwierdzają. Kiedyś Polska była w światowej czołówce producentów lnu. Dziś takich plantacji jest jak na lekarstwo.
Łukasz Schreiber wziął ślub, a internet huczy na temat sukni panny młodej. Choć jej ponadczasowy wybór zachwycił wielu, stylistka Ewa Rubasińska-Ianiro nie podzieliła entuzjazmu. Zarzuciła jej m.in. brak oryginalności, ale uwag było kilka.
Rosnące koszty pracy i niedobór wykwalifikowanych pracowników zmuszają polskie firmy do inwestycji w robotyzację i nowoczesne technologie. Tymczasem w przemyśle mamy znacznie mniej robotów niż Niemcy czy Korea Południowa.
Mus śliwkowy to deser, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakuje jak coś wyjątkowego. Śliwki po podduszeniu nabierają naturalną słodycz oraz gładkość i aksamitną konsystencję, która idealnie pasuje zarówno do śniadań, jak i lekkich deserów na...