Tegoroczne żniwa przeciągnęły się przez kapryśną pogodę, co wzbudzało niepokój o termin siewu rzepaku. Dobra wiadomość jest taka, że współczesne odmiany – w szczególności mieszańcowe znacznie lepiej radzą sobie z umiarkowanym opóźnieniem siewu. Klucz...
UE w tym sezonie rzepaku importuje o jedną trzecią mniej. Popyt na produkty przerobu oleistych zaspokaja niestety większymi zakupami oleju sojowego i śruty rzepakowej.
Tak. Jest to możliwe. Pogoda, a szczególności niedobory wody na wiosnę, zmuszają nas do wyjścia z utartych schematów i technologii. Z drugiej strony są przepisy, które nas ograniczają, ale z drugiej strony nie zamykają furtki. Na jakich glebach jest...
Każde otarcie, a nawet ruch może wywołać rany. Dzieci z pęcherzowym oddzielaniem się naskórka (EB) codziennie mierzą się z bólem, którego nie łagodzą zwykłe leki. – Zmiana opatrunków trwa 4–8 godzin i jest traumą dla całej rodziny – mówi dr Agnieszka...
Troska o bezpieczeństwo żywnościowe z Zielonym Ładem i zmianami klimatycznymi w tle motywuje rolników do poszukiwania innowacji w ochronie roślin. Czym dysponujemy, by skutecznie chronić uprawy, a jednocześnie wpisywać się w prośrodowiskowe kierunki?
– Od 2017 r. liczba wykonanych tomografii komputerowej o wysokiej dawce wzrosła o 244%, z czego 80% dotyczy otyłych pacjentów, którzy wymagają większego promieniowania, aby uzyskać wyraźne obrazy. – Pojedyncza tomografia komputerowa może...
Gnojowica to wartościowy nawóz naturalny, który przy prawidłowym stosowaniu poprawia żyzność gleby, dostarcza zbiorom kluczowych składników pokarmowych i obniża koszty nawożenia mineralnego. Ile stosować gnojowicy pod zboża?
Zastosowanie wapna wydaje się prostą sprawą – gdy pH spada poniżej poziomu optymalnego, to trzeba odkwasić. Czy jednak jest to jedyne kryterium decyzji o wapnowaniu?