Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Zwyczajny grzyb w bladożółtym kolorze z niepozornym trzonem. Kiedy go przekroisz lub ułamiesz, dowiesz się, dlaczego piaskowiec modrzak może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego grzybiarza.
Mała szkocka miejscowość zachwyca brukowanymi uliczkami, czerwonymi dachami i portem jak z pocztówki. Wielu odwiedzających nazywa to miejsce magiczną wioską, a tutejszy port uchodzi za najpiękniejszy w kraju. Do Crail przyciągają także galerie, rzemi...
Obecne w polskich lasach można znaleźć twory, które przypominają miniaturowe statki kosmiczne. Nadleśnictwo zapewnia jednak, że jest to "całkiem ziemski grzyb". Choć lepiej nie zabierać go do domu, nawet jego nazwa ma w sobie coś wyjątkowego. To poka...
Lasy obecnie są wypełnione grzybami. Osoby przechadzające się ścieżkami wśród koron drzew bez większego wysiłku mogą znaleźć smakowite dary natury. Rzadko kiedy jednak naszym oczom pokazuje się okaz, który został zauważony przez leśnika. Ekspert uzna...
Substancje psychodeliczne pozyskiwane z grzybów stają się potencjalnym lekiem na choroby psychiczne. Obiecujące są także metody leczenia dla zespołu jelita drażliwego i udaru mózgu. W centrum uwagi: psylocybina, która obok LSD jest najbardziej popula...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Gąska zielonka budzi mieszane uczucia wśród miłośników grzybobrania. W Polsce można ją legalnie zbierać, choć w wielu krajach europy jest klasyfikowana jako grzyb trujący. Mykolodzy ostrzegają przed jej częstym spożywaniem.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie...
Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowie...