Nowy raport ujawnia: Polacy boją się smogu, ale nie rozumieją jego źródeł i skutków. Edukacja środowiskowa pozostaje kluczowym wyzwaniem. Artykuł Smog zabija po cichu – dlaczego Polacy go lekceważą? Nowe dane z raportu CMKP pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Czystego Powietrza dla Błękitnego Nieba medycy i naukowcy wystosowali do premiera Donalda Tuska list otwarty, w którym apelują o zdecydowane działania na rzecz ochrony klimatu i poprawy jakości powietrza w Polsce. Ich c...
Co roku w Polsce z powodu smogu i zanieczyszczeń powietrza umiera przedwcześnie ok. 40 tys. osób – to jeden z najwyższych wskaźników w UE. Raport CMKP wskazuje, że Polacy mają niską świadomość głównych źródeł emisji i skutków zdrowotnych, a poziom dz...
40 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie – ta liczba pojawia się w opublikowanym właśnie raporcie Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego. Raport przynosi wiele też informacje na temat tego, co Polacy wiedzą na temat smogu. A raczej – czego nie...
Smog, hałas, duszne sale i brak zieleni to wciąż codzienność polskich uczniów. Eksperci mówią wprost: szkoła powinna być przestrzenią, która wspiera rozwój, a nie go hamuje. Ich zdaniem holistyczna transformacja szkół to nie fanaberia, a konieczność....
Więcej osób w naszym kraju uważa, że skuteczną metodą poprawy jakości powietrza jest nie likwidacja kopciuchów, lecz tworzenie stref zieleni. „Szklanka może być jednak do połowy pełna” – mówi ekspert, komentując powszechne braki wiedzy Polaków na tem...
W niedzielę 20 lipca oficjalnie potwierdzono przypadek cholery w Polsce. Chora kobieta przebywa w szpitalu w Szczecinie, a jej stan jest bardzo poważny. Osoby, które miały z nią kontakt, zostały poddane kwarantannie. Informację o potwierdzeniu przyp...
Jak dowiadujemy się z ekskluzywnej publikacji The Guardian, bez zdecydowanych działań na rzecz walki z opornością na antybiotyki (AMR), świat może już niedługo stanąć w obliczu jednej z największych katastrof zdrowotno-ekonomicznych XXI wieku.
Ekstrakt z liści stewii, poddany fermentacji za pomocą bakterii żyjących na liściach bananowca, jest toksyczny dla komórek nowotworu raka trzustki, ale nie szkodzi zdrowym komórkom nerek, informują badacze z Uniwersytetu w Hiroszimie. Rak trzustki to...