Kaki, zwane również persymoną, to owoc pełen witamin i minerałów, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Ale czy można jeść go ze skórką? Odpowiedź brzmi: tak, ale pod jednym warunkiem. Sprawdź, co warto wiedzieć o kaki i jak najlepiej korzystać z jego dobroczynnych właściwości.
Stanowią nie tylko smaczną przekąskę, ale przede wszystkim są prawdziwą witaminową bombą. Lista korzyści wynikająca z ich spożycia jest naprawdę długa – m.in. poprawiają odporność, wspierają pracę układu trawienia, chronią przed infekcjami, a nawet d...
Na hasło odmiany śliwki, prawie każdy wymieni popularne na bazarkach śliwki węgierki i dziko rosnące mirabelki. Ale są jeszcze inne, które powinny zwrócić uwagę w sezonie. Mają moc witamin, wyjątkowy smak i świetnie sprawdzą się w kuchni.
Owoc, który w niektórych źródłach nazywany jest "cytryną północy" zawiera o wiele więcej witaminy C niż popularne cytrusy. Co więcej, ma tę przewagę nad cytryną, że nie traci swych cennych właściwości pod wpływem gorącej wody. Pod koniec lata są dost...
Niepozorne owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawiera liczne składniki odżywcze, m.in. witaminę C i K oraz minerały. Wykazuje także właściwości, które mogą chronić przed cukrzycą i zawałem. Mowa o jagodzie kamczackiej.
Rapini, znane też jako brokuły Rabe, podbija polskie sklepy. To warzywo śródziemnomorskie zachwyca nie tylko smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych. Zawiera cenne witaminy, minerały i antyoksydanty. Sprawdź, dlaczego warto włączyć rapini do c...
Śledź, choć często pozostaje w cieniu bardziej cenionych ryb, zasługuje na uwagę za swoje niezwykłe właściwości odżywcze. Niskokaloryczny, bogaty w zdrowe tłuszcze i pełen witamin, może być cennym dodatkiem do diety — nie tylko dzieci, ale też dorosł...
Zupa owocowa to dla wielu z nas trauma z dzieciństwa. Również "aktualna" dziatwa raczej nie przepada za tym szkolnym przysmakiem. Istnieje pewien sposób na przekonanie ich, że ta potrawa może być naprawdę smaczna. Przyda ci się do tego trochę wiary i...
Zupa owocowa to smak mojego dzieciństwa. Najlepszą gotowała babcia, a ja do tej pory korzystam z jej przepisu. Jagody w takim wydaniu są pyszne, a zupa aż prosi się o dokładkę.
Przyznaję, że nigdy nie zbierałam tych grzybów. Jednak to był błąd i w tym roku zwrócę na nie baczną uwagę. Mają niezwykły zapach, a w środku mleczko. Warto się przekonać, bo smak jest niepowtarzalny. Mleczaja smacznego, nazywanego też krówką, można...
Ogórki spożywamy na wiele różnych sposobów, jednak nierzadko wcześniej obieramy je ze skórki. Jest to wielką stratą, gdyż właśnie w niej znajdują się cenne składniki odżywcze.