Już kolejny sezon cena za jabłka na obieranie jest niemal identyczna lub tylko symbolicznie lepsza od ceny jabłek przemysłowych (po uwzględnieniu kosztów zbioru). Liczmy koszty i sprzedajmy tam, gdzie to dla nas najkorzystniejsze. Artykuł Jabłka na obieranie znów tylko symbolicznie droższe od jabłek...
Kiedyś nie pozwalano kobietom kształcić się w stereotypowo męskich zawodach. Dziś to chłopcom nie pozwalamy iść za marzeniem, mówiąc, że to niemęskie. Ilu wspaniałych artystów, pielęgniarzy, nauczycieli przedszkolnych, florystów nie zobaczy świat, bo...
W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Pr...
Jabłka w promocji to nic nowego i nic złego. Problemem jest „wieczna promocja”, o której pisaliśmy nie raz. Oferta jabłek deserowych jest coraz większa, więc kupcy sieci marketów chcą to wykorzystać i kupować coraz taniej. Artykuł To tylko 3 dni prom...
Szukasz prostego i niezawodnego sposobu na domowe jabłka do słoika? Ten przepis to gwarancja smaku jesieni zamkniętego w słoikach, który zimą uratuje niejedno ciasto, deser czy szybkie śniadanie.
Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Pełne są witamin oraz błonnika i choć mają wiele zdrowotnych korzyści, w pewnych sytuacjach mogą również zaszkodzić. Dowiedz się, kiedy warto je jeść, a kiedy lepiej sięgnąć po alternatywy.
Odpowiedni wybór jabłek i kilka prostych kroków to przepis na pyszne przetwory niczym z babcinej spiżarni. Dzięki nim zimowe słodkości, takie jak szarlotka, nabiorą wyjątkowego smaku, który rozgrzeją każde podniebienie w chłodne dni.
Prażone jabłka to jeden z najpraktyczniejszych przetworów na zimę i świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców. Łatwo je przygotować i możesz je wykorzystać na wiele sposobów przez cały rok. Doskonale nadają się do szarlotki, naleśników czy ra...
Jabłka drożeją nie tylko w sklepach, ale i w hurcie. Konsumenci płacą dziś średnio 5,87 zł za kilogram, podczas gdy sieci handlowe kupują je od producentów po ok. 4,74 zł/kg – wynika z najnowszych danych MRiRW i koszyka cenowego dlahandlu.pl.
Jabłek na Ukrainie będzie w tym sezonie mniej. Z kolei więcej owoców deserowych ma trafić na eksport. Tamtejsi eksperci prognozują, że jabłko nie będzie tanim owocem dla konsumentów. Artykuł Jabłka na Ukrainie nie będą już tanimi owocami. Oto powody...
Na trasie między Lublinem i Chełmem doszło dziś wczesnym rankiem do wypadku z udziałem dwóch ciężarówek. Jedna z nich przewoziła jabłka przemysłowe. Artykuł Jabłka na jezdni… Wypadek w drodze na przetwórnie pochodzi z serwisu Sad24.pl.