Grażyna i Mirosław Paczóscy to hodowcy, którzy nie zmieniają podmiotu skupowego w zależności od rynkowej koniunktury. Cenią sobie lojalność i dobrą współpracę w każdej dziedzinie i dlatego też od początku obecności grupy Polmlek w ich rejonie, niezmiennie sprzedają do niej mleko i również niezmienni...
Limit 5 m³ wody, zwłaszcza dla gospodarstw hodowlanych, to stanowczo za mało na dzisiejsze warunki. KRIR apeluje do ministra o zmiany, bo za przekroczenie tego limitu grożą rolnikom surowe kary.
Potrójne szczęście, czyli trzy jałówki od jednej krowy! Hodowca z województwa opolskiego jest zakochany w rasie montbeliarde, która ponad 20 lat temu pojawiła się w jego gospodarstwie. Niedawno urodziły się w nim trojaczki!
W Mielenku Gryfińskim, niewielkiej miejscowości położonej niedaleko Szczecina, od ponad roku trwa spór pomiędzy lokalnymi rolnikami a Bractwem Kurkowym z Gryfina — informują reporterzy programu "Interwencja". Powodem konfliktu jest plenerowa strzelni...
W czasie programu "Poranek polityczny" w TVP Info prowadząca zadała gościom pytania w kontekście wzbudzającego emocje nowego przedmiotu w szkołach, czyli edukacji zdrowotnej. Choć odpowiedź nie była trudna, nikt nie udzielił prawidłowej.
Jakie są ukryte funkcje kluczyka od samochodu? Większość kierowców korzysta z pilota tylko po to, by otworzyć lub zamknąć auto. Tymczasem współczesne urządzenia mają ukryte funkcje, które potrafią ułatwić życie i poprawić bezpieczeństwo. Sprawdź, co...
Na coraz większej liczbie stacji w Europie pojawia się nowe, syntetyczne paliwo do silników Diesla. Chodzi o HVO, czyli uwodorniony olej roślinny. Większość kierowców nie wie jednak, czy ich samochody są przystosowane do tankowania tego typu diesla....
Izraelski startup Remilk rozpoczął sprzedaż mleka wytwarzanego laboratoryjnie z białek mleka, a więc bez użycia zwierząt. Pierwsze partie produktu już trafiły do kawiarni i restauracji, a dostawy do dużych sieci handlowych ruszyć mają na początku 202...
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
Ten ser to wielka duma Podlasia, która powoli zdobywa serca smakoszy w całym kraju. Ów wyjątkowy produkt wyróżnia się bogactwem białka i niepowtarzalnym smakiem, a jego tradycja sięga XVII wieku.