Kiedyś to imię było obecne niemal w każdej rodzinie. Zachwycało swoim delikatnym, a jednocześnie dostojnym brzmieniem. Właśnie dlatego każdy z nas miał ciocię lub babcię o tym imieniu. Dziś klasyczne imiona powracają do łask, ale jedno z nich nadal pozostaje poza uwagą świeżo upieczonych rodziców.
Historia czerwonych paznokci jest równie fascynująca jak same odcienie, które od dziesięcioleci zdobią kobiece dłonie. Od starożytności, gdy kolor ten kojarzył się z władzą i luksusem, aż po współczesne wybiegi, czerwień nieprzerwanie zajmuje szczegó...
Powrót do lat 90. i początku 2000. w wielkim stylu! Szerokie paski z dużą, okrągłą klamrą - niegdyś znak rozpoznawczy Beyoncé i Jennifer Lopez - tej jesieni noszą Julia Wieniawa, Bella Hadid czy Kaia Gerber. To hit Instagrama i Pinteresta: trochę boh...
Dawniej panowało przekonanie, że nie można tak nazywać dziewczynek, bo to imię zarezerwowane dla matki Jezusa Chrystusa. Rodzice, którym się podobało, nazywali córki Maryna lub Marianna.
Sobota 19 lipca to dzień, w którym w całej Polsce Konfederacja zorganizowała demonstracje "Stop imigracji!". W wielu miastach, naprzeciw tym pikietom, wyszli manifestanci, którzy nie zgadzają się z retoryką prawicy. Tak było m.in. w Warszawie, gdzie...
Każdy, kto zatęskni za kuchnią swojej babci, może poczuć jej namiastkę w jednej z nowojorskich restauracji. W znajdującej się na Manhattanie restauracji Enoteca Maria gotują babcie z różnych części świata. Na podstawie historii tego miejsca i jego wy...
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
Jak wyczyścić nagrobek domowym sposobem? W sklepach można znaleźć wiele gotowych preparatów, jednak zwykle są one bardzo chemiczne i mogą niszczyć surowce, z których wykonano pomniki. Jeśli nie chcesz uszkodzić grobu, to sprawdź nasze przepisy na mie...
W spiżarniach królują przetwory przygotowywane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Obok tradycyjnych dżemów, soków i marynowanych warzyw, warto w tym roku dać szansę czemuś zupełnie nowemu. Choć brzmi dość nietypowo, za czasów na...