Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Ta aromatyczna zupa na zakwasie, kojarzona jest z tradycją, domowym ciepłem i świętami wielkanocnymi. Ma w sobie coś, co przyciąga nie tylko Polaków. Jej wyjątkowy, lekko kwaskowy smak zaciekawił także naszych zachodnich sąsiadów....
Co najlepiej jeść w Egipcie? Tamtejsza kuchnia słynie z mocnych, mocno doprawionych i aromatycznych dań. Podstawą posiłków często jest ryż, nie brakuje w nich warzyw, w tym m.in. bobu czy fasoli. Oczywiście miłośnicy mięsa także znajdą coś dla siebie...
Nic w przyrodzie nie ginie. Wiekowy, 200-letni dąb szypułkowy z Hrubieszowa, który rok temu nagle się złamał, właśnie dostał drugie życie. Z pnia potężnego drzewa wyrzeźbiono... tron króla Władysława Jagiełły. Ma przypominać o ważnym dla miasta jubil...
Wyczekiwany Fiat 500 Hybrid w końcu ujrzał światło dzienne. Malutka miejska hybryda zrodziła się z auta, które miało być już wyłącznie elektryczne. Czy 65-konny spalinowy mieszczuch będzie w stanie uratować topniejącą sprzedaż Fiata? Musicie dać mu t...
Włosi znów o sobie przypomnieli. I to jak! W lokalnych mediach wspomina się o strategicznym punkcie zwrotnym w historii Fiata czy przełomie co do przyszłości włoskiego przemysłu motoryzacyjnego. A to wszystko z powodu premiery samochodu, którego prze...
Grupa Specjał rozwija sieć własnych sklepów – dziś to 90 placówek (w tym 31 pod szyldem SPAR), z kolejnymi 10 w planach, co przy reorganizacji i wsparciu dostawców zbliża obrót tego kanału do miliarda złotych.
Chaczapuri, znane także jako chlebek serowy, to jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Przysmak ten jest dość prosty do przygotowania, a możecie być pewni, że zachwyci wasze podniebienia. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na gruzińskie chacza...
Po serii eksperymentów z chińskimi pojazdami terenowymi Desertcross 1000-3, Kreml postanowił pójść w stronę suwerenności technologicznej. Dyrektor firmy Rosyjskie Pojazdy Terenowe, Erik Sagimbajew, ogłosił właśnie, że nowe transportery taktyczne Plas...
Jesień to idealny czas na aromatyczne, rozgrzewające przekąski, które wprowadzają do domu ciepły, sezonowy klimat. Bruschetta z grzybami łączy w sobie włoską prostotę z bogactwem polskich lasów. Warto sięgnąć po tę recepturę właśnie teraz - w listopa...
Terminal w Świnoujściu, którego rozbudowa zaliczana jest do jednej z ważniejszych inwestycji infrastrukturalnych ostatnich lat, jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty stał się powodem konfliktu między Polską a Niemcami. Już jesienią mają ruszyć prace...