Suszenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich aromatu i smaku na długie miesiące. Dzięki temu możemy cieszyć się leśnymi przysmakami nawet wtedy, gdy za oknem szaleje zima. Jednak, aby suszone grzyby zachowały swoje walory, należy je odpowiednio przygotować. Jednym z najważniejszych etapów...
Kinga Zawodnik ważyła 150 kilogramów i zyskała popularność dzięki programom o odchudzaniu. Rok temu prezenterka poddała się operacji bariatrycznej – z sukcesem, bo w ciągu dwunastu miesięcy zrzuciła ponad 50 kilo. Co na to internet? Zamiast gratulowa...
Karol Nawrocki podczas wieczoru wyborczego zacytował Biblię. Były jezuita, prof. Stanisław Obirek, wpił mu szpilę podkreślając, że „zajmował się zgoła czym innym niż studiowanie Pisma Świętego”.
Fani grzybobrania mogą zacierać ręce. Jedne z ich ulubionych grzybów potrafią osiągać gigantyczne ceny. 500 złotych za kilogram? Nic, tylko wybierać się do lasu na poszukiwania! No dobrze, jest tu jednak pewien haczyk...
Grzyby już pojawiły się w polskich lasach. Wielu grzybiarzy z niecierpliwością czekało na ten moment. Niektórzy wypatrują gatunku grzyba, który smakuje na świeżo, ale warto też go suszyć, o czym nie każdy wie. Te suszone rarytasy podkręcą smak wielu...
Korzystasz z automatów paczkowych? Pamiętaj o myciu rąk – apelują badacze ze Studenckiego Koła Naukowego mikroGRAM w Lublinie. Na wyświetlaczach znaleźli bakterie, które mogą wywoływać zakażenia.
O pojawieniu się pierwszych grzybów media informowały już miesiąc temu. Prawdziwy i obfity sezon jest jednak dopiero przed nami. Dlatego o tym, jak przechowywać grzyby, dowiedz się już teraz. Sposób jest łatwy, a grzyby nie ulegną zepsuciu.
Okratek australijski to grzyb o niecodziennym, trochę upiornym wyglądzie i paskudnym zapachu. Choć ma egzotyczne pochodzenie, można go znaleźć w niektórych regionach Polski. Jak wygląda i czy jest jadalny? Sprawdźmy!
Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...
Czy już teraz czas pomyśleć o wigilijnej zupie grzybowej? Tak, jeśli chcesz ją ugotować na grzybach z własnych zapasów. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod, bo grzyby nie traciły swoich właściwości ani smaku. Gdy zrobisz to prawidłowo, po rozmroż...