Jak wyczyścić kurki, by w łatwy i szybki sposób uzyskać pożądany efekt? Choć potrafi to przysporzyć wiele trudności, zapaleni grzybiarze i tak poświęcą czas na przygotowanie ich do spożycia. Najczęściej sięgamy po roztwór wody z solą, ale istnieje metoda znacznie lepsza. Dzięki niej kurki nie stracą...
Wyczyszczenie okapu do idealnego stanu jest żmudne i trudne. Warto jednak robić to regularnie, aby urządzenie dobrze działało. Tłuste opary z gotowania osiadają na filtrach i powierzchniach okapu, co może nie tylko obniżać jego wydajność, ale także w...
Zbliżają się uroczystości ku czci świętych i zmarłych. Jednak nie tylko wierzący udadzą się wkrótce na gruby swoich bliskich. To zwyczaj zakorzeniony głęboko nie tylko w polskiej kulturze. 1 i 2 listopada na cmentarzach będzie można spotkać wiele osó...
Jeden skromny środek zastąpi masę płynów do mycia. Jego uniwersalność zagwarantuje ci czysty dom. Umyje nie tylko naczynia w zmywarce, ale również wielce innych sprzętów, a nawet mebli w domu, na przykład kanapę i fotele. Używając tabletki do zmywark...
Airfryery, czyli beztłuszczowe frytkownice w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować wiele różnych potraw, a posiadacze tego sprzętu nie ustają w zachwytach. Do gustu przypadnie im również ten prosty patent, który po...
Kurki, te złociste skarby lasu, to przysmak wielu. Ich delikatny aromat i niecodzienna konsystencja sprawiają, że są chętnie dodawane do wielu potraw. Jednak przed przyrządzeniem tych grzybów, musimy je dokładnie oczyścić. Zazwyczaj jest to żmudne za...
Zbieranie kurek to czysta satysfakcja. Sporo jest ich w naszych lasach, są łatwe w obróbce, a potrawy z nich przyrządzane zachwycają smakiem i aromatem. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się kurkami przy stole, trzeba je starannie oczyścić z piasku...
Żółto-pomarańczowe grzyby o niepowtarzalnym smaku i aromacie od wieków goszczą na polskich stołach, o czym możemy przekonać się, przeglądając dawne książki kucharskie, choćby legendarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Kurki można wykorzystać na wiele py...
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.