Jak wyczyścić kurki, by w łatwy i szybki sposób uzyskać pożądany efekt? Choć potrafi to przysporzyć wiele trudności, zapaleni grzybiarze i tak poświęcą czas na przygotowanie ich do spożycia. Najczęściej sięgamy po roztwór wody z solą, ale istnieje metoda znacznie lepsza. Dzięki niej kurki nie stracą...
Wyczyszczenie okapu do idealnego stanu jest żmudne i trudne. Warto jednak robić to regularnie, aby urządzenie dobrze działało. Tłuste opary z gotowania osiadają na filtrach i powierzchniach okapu, co może nie tylko obniżać jego wydajność, ale także w...
Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Pochodzą z lasu i przed przygotowaniem wymagają oczyszczenia. Jak łatwo to zrobić? Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem.
Kurki, te złociste skarby lasu, to przysmak wielu. Ich delikatny aromat i niecodzienna konsystencja sprawiają, że są chętnie dodawane do wielu potraw. Jednak przed przyrządzeniem tych grzybów, musimy je dokładnie oczyścić. Zazwyczaj jest to żmudne za...
Grzybiarze ruszyli do zagajników i borów. Lipiec zazwyczaj sprzyja grzybowym wysypom. W tym roku jednak zbieracze mogą być bardzo rozczarowani. Coś może stanąć na przeszkodzie imponującym plonom.
Znam mnóstwo bardziej nowoczesnych przepisów na kurki. Dodaje je do zielonej sałaty, łączę z bobem, podsmażam z rozmarynem. Jednak co najmniej raz w roku wracam do starej receptury mojej babci. Kurki w śmietanie to zdecydowanie nie jest dietetyczne d...
W końcu ruszył sezon na grzyby. W lasach można znaleźć już kurki, które tak lubimy. Pyszne grzyby pasują do wielu dań. Jednak jak wyczyścić kurki? Sposób mojej babci jest skuteczny, dlatego każdemu go polecam.
Zbieranie kurek to czysta satysfakcja. Sporo jest ich w naszych lasach, są łatwe w obróbce, a potrawy z nich przyrządzane zachwycają smakiem i aromatem. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się kurkami przy stole, trzeba je starannie oczyścić z piasku...
Żółto-pomarańczowe grzyby o niepowtarzalnym smaku i aromacie od wieków goszczą na polskich stołach, o czym możemy przekonać się, przeglądając dawne książki kucharskie, choćby legendarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Kurki można wykorzystać na wiele py...
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...