Jesień to pora roku, kiedy dynia króluje na naszych stołach. Znakomicie sprawdza się zarówno w wytrawnych potrawach, jak i w słodkich wypiekach. A co powiesz na oryginalny, turecki deser z dyni? Kabak tatlısı, bo tak brzmi jego nazwa, to prosty przepis, który zachwyci każdego łasucha.
Czy jest coś pyszniejszego niż napoleonka? Te delikatne warstwy ciasta francuskiego, przełożone gładkim kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten rarytas, popularny w Polsce od zawsze, można przygotować we własnej kuchni. Nie jest to...
Czy można nakarmić czteroosobową rodzinę obiadem z deserem za nieco ponad 10 zł? Potrafi to niezastąpiona instagramerka Marchewa. Pokazuje całkiem przyzwoity obiad w niskiej cenie dzięki jednemu treściwemu, taniemu produktowi.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi...
Dzieciaki uwielbiają słodycze. Okazuje się, że mogą być często niebezpieczne dla ich zdrowia. I nie chodzi tylko o próchnicę, albo wątpliwą jakość tych produktów. Niektóre z nich mogą być przyczyną zadławienia, a rodzice nie mają o tym pojęcia!
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażan...
Lato to czas, kiedy wielu z nas zapomina o zdrowym odżywianiu. Na plaży chętnie sięgamy po tłuste i słone przekąski, zwłaszcza że sprzedawcy na każdym kroku zachęcają nas do ich kupowania. Niestety, taka dwutygodniowa dieta to prosta droga do poważny...
Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.
Zapiekanka to danie, które ratuje sytuacje, gdy czasu na przygotowanie obiadu czy ciepłej kolacji jest bardzo mało. Ta, na którą przepis przywiozłam z Sycylii, ma jeszcze tą zaletę, że można ją podać także na spotkaniu ze znajomymi czy z rodziną. Poł...
Pojawiły się na straganach i choć są niewielkie naprawdę trudno ich nie zauważyć. Wszystko przez intensywnie fioletowy kolor. Kryją mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są pyszne. Można je jeść na surowo, ale wyśmienicie smakują też zapiekane.