Wrócić z lasu z koszem pełnym borowików to marzenie każdego grzybiarza. I wcale nie jest ono nierealne. Te grzyby nie rosną pojedynczo, a można trafić nawet na ich prawdziwy wysyp w jednym miejscu. Jak zwiększyć na to szansę?
Z wielką pompą i rozmachem oficjalnie rozpoczęły się igrzyska olimpijskie 2024 w Paryżu. W tym roku ceremonia otwarcia po raz pierwszy w historii igrzysk odbyła się poza stadionem. Delegacje sportowców przepłynęły łódkami po Sekwanie. Jak reprezentac...
Coraz więcej pacjentów z rozpoznaniem ostrego zapalenia trzustki trafia na oddział internistyczny Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach. Najczęstszą przyczyną schorzenia jest nadużywanie alkoholu i kamica żółciowa. Interniści przypominają, że ostre za...
Nie da się ukryć, że Małgorzata Rozenek mocno zmieniła się w ciągu ostatnich piętnastu lat. Specjalistka wyliczyła zabiegi, którym mogła poddać się celebrytka, by osiągnąć obecny efekt. Co dokładnie zmieniła?
Dr Monika Tadros-Zins, specjalistka ginekologii i położnictwa, wyjaśnia, że pierwsza wizyta u ginekologa powinna odbyć się w wieku 11-13 lat, gdy pojawia się pierwsza miesiączka. Podkreśla także znaczenie zdrowego stylu życia dla regularności cyklu m...
Mówienie o bezpieczeństwie to trudny kawałek chleba. Nie tylko trzeba ludzkich językiem opisać nieraz skomplikowane kwestie, ale trzeba jeszcze wiedzieć, co powiedzieć, odróżniając prawdę od mitów. Mało kto potrafi te rafy pokonać tak skutecznie, jak...
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Wśród polskich grzybów królują borowiki szlachetne, sosnowe i usiatkowane. Ich smaczny miąższ i aromat sprawiają, że są chętnie zbierane przez grzybiarzy. Jednak w lasach kryje się jeszcze jeden rodzaj borowika, który często jest niesłusznie pomijany...
Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobi...
Słusznie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości. Poznaj patent, dzięki któremu zatrzymasz również smak oraz aromat. Sposób jest nie tylko łatwy, ale i szybki, a to przecież ważne, bo dzięki temu wysuszysz całą masę grzybów.
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?