Dzieci uwielbiają wakacje. Rodzice też, o ile wymyślą, jak rozplanować opiekę nad swoimi pociechami na ponad dwa miesiące. Wielu prosi o pomoc dziadków. Nie wszyscy są jednak tym zachwyceni. "Seniorzy powinni odpoczywać, bo to ich czas" - przekonuje jedna z internautek na facebookowym profilu eDziec...
Dzieci kochają wakacje, jednak czy równie entuzjastycznie podchodzą do nich rodzice, gdy do zagospodarowania mają dwa miesiące? Mając maluchy cały czas w domu, dorosłym trudno znaleźć czas na odpoczynek, a co dopiero na ciągłą opiekę. Wtedy z pomocą...
Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tan...
3:0 z Egiptem na dzień dobry. Polscy siatkarze z przytupem zaczęli Memoriał Huberta Wagnera. Zespół dowodzony przez Nikolę Grbica bez najmniejszych problemów ograł Egipt 3:0. W setach było do 16, 21 i 18. Mimo takiego wyniku selekcjoner miał uwagi do...
Jak wygląda kwestia urlopów macierzyńskich i tacierzyńskich w innych krajach? Na przykład w Szwecji zdecydowano się na dużą nowość w tej kwestii. Co najciekawsze, jest ona skierowana do dziadków. A na czym konkretnie polega ta zmiana? Zobaczcie sami.
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste ko...
Zupa ogonowa była kulinarnym rarytasem w PRL-u. Obecnie mało kto o niej pamięta, a szkoda, bowiem to wyjątkowo smaczna i pożywna zupa, która rozgrzewa oraz syci na długi czas.
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
To imię wydaje się stosunkowo młode i tym samym popularne, ale prawda jest zupełnie inna. Pochodzi jeszcze z czasów wczesnosłowiańskich - zaczerpnięte od słowa "miłowany". Do początków XII wieku imię to było zdrobnieniem Miłobora, Miłosława, Miłobrat...