Czy jajka są naprawdę groźne dla serca? Przez dekady uznawane za "cholesterolową bombę" i symbol niezdrowego śniadania, jajka być może w końcu doczekają się rehabilitacji. Przełomowe badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii (UniSA) wykazały, że spożywanie nawet dwóch jajek dziennie w d...
Świeżo otwartym lokalom wybacza się potknięcia. W przypadku takich błędów trudno jednak szukać zrozumienia. Nowy lokal we Wrocławiu mierzy się z falą krytyki. Wszystko przez jajka.
Jaja w Polsce będą drożeć co najmniej do świąt Bożego Narodzenia — przewidują eksperci Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Główną przyczyną wzrostu cen jest ograniczona dostępność jaj, spowodowana skutkami ptasiej grypy, która wciąż wpływa na pr...
Pasta z tego składnika to przysmak, który naprawdę warto wypróbować. Doskonale nadaje się do posmarowania na świeżym pieczywie, ale nie tylko. Pasuje do ryżu i makaronu, dzięki czemu w kilka minut wyczarujesz smaczny, zdrowy i sycący obiad.
Miejsko-Powiatowa Biblioteka Publiczna w Świdniku nie ma wakacji. Zachęca do wypożyczania książek - zarówno w siedzibie głównej, filiach, jak i książkomatach. Proponuje również bezpłatne wakacyjne zajęcia.
Sałatka grecka, czyli horiatiki to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna potrawa tego kraju. Oryginalnie jest przygotowywana z kilku prostych składników – przede wszystkim ze świeżych warzyw i sera fety. Jednak jak to często z klasyką bywa, sałatka...
Nowa cyfrowa rekonstrukcja klatki piersiowej Ötziego, czyli "człowieka lodu" sprzed ponad 5 tys. lat, rzuca nowe światło na ewolucję naszego gatunku. Naukowcy porównali jego szkielet z innymi przedstawicielami Homo sapiens, Neandertalczykami i Homo e...
Zimozielone krzewy i drzewka iglaste to świetny sposób na wprowadzenie koloru i struktury na balkon lub taras przez cały rok. Dzięki różnorodności gatunków i odmian, z łatwością można wybrać iglaki dopasowane zarówno do stylu aranżacji, jak i warunkó...