Z jednej strony to wyszukany, bardzo drogi, może nawet ekstrawagancki produkt, z kolei drugiej z pewnością wiele osób minęło, a może nawet zadeptało go podczas przechadzki po lesie. Za granicą młode pędy chmielu są wysoko cenionymi składnikami potraw, w Polsce zaś, mimo że rosną dziko, nie cieszą si...
Trzeba zrobić wszystko dla pacjentów z chorobami rzadkimi, żeby mogli mieć terapię. Nie chodzi o to, żeby byli specjalnie traktowani, ale żeby mieli takie samo prawo do leczenia jak pacjenci z innymi powszechnymi chorobami - mówi prof. Jolanta Sykut-...
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Oprocentowanie nowo udzielanych kredytów mieszkaniowych to w Polsce średnio 7,83 proc. Tak dużych odsetek nie biorą banki w żadnym kraju Unii Europejskiej — informuje 300gospodarka.pl.
Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się sku...
Gołąbki to mięso mielone z dodatkami zawinięte w liście. Ale jakie liście? Większość z nas powiedziałaby, że kapusty. Ale Ewa Wachowicz ma na to swój pomysł.
Bakłażan, ten fioletowy owoc o niezwykłych właściwościach, wciąż pozostaje nieco niedoceniany w polskich kuchniach. Choć w krajach śródziemnomorskich jest prawdziwą gwiazdą wielu potraw, u nas często traktowany jest jako dodatek lub egzotyka. A to wi...
Na aukcję trafiło złomowisko - i to nie byle jakie, gdyż kolekcjonerzy z całego świata ostrzą sobie zęby na samochody, które tam zalegają. To niezwykłe miejsce, w którym przez ponad 60 lat zgromadziły się setki wyjątkowych pojazdów i części. The post...
Dotychczas paragony grozy kojarzyły nam się zwłaszcza z miastami nadbałtyckimi i górami. Okazuje się jednak, że drożyzna dotarła także na Mazury. Internauta pokazał w sieci, ile zapłacił za kawę w jednym z punktów gastronomicznych nad stolicą polskic...
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.