Eksport polskich borówek do Azji rośnie. Po Indiach czas na otwarcie rynku Wietnamu. To nowe szanse dla naszych plantatorów. Artykuł Eksport polskich borówek do Azji — rynek otwarty dla producentów pochodzi z serwisu AgroFakt.pl.
Dzięki korzystnym warunkom glebowym, dużej liczbie dostępnych pracowników i sprzyjającym cechom klimatycznym, Egipt zaczyna wyłaniać się jako nowy, istotny gracz na globalnym rynku owoców borówki. Wzrost eksportu, przede wszystkim do Wielkiej Brytani...
Plantatorzy borówek wciąż odwiedzają Bronisze, choć oferowane przez nich wolumeny nie są wysokie. W trzeciej dekadzie września wciąż można nabyć jagody odmian ‘Chandler, ‘Liberty‘ czy ‘Elliott‘, ale praktycznie nie widać ‘Aurory‘.
Kantar Polska odnotowuje historyczny rekord ilości konsumentów borówek. W sierpniu 2025 roku borówki jadło 2 na 3 Polaków, czyli 21,5 mln osób. To najwyższy wynik w historii realizowanego od 6 lat unikalnego monitoringu konsumpcji.
Nowy rynek dla polskich borówek – możliwy eksport do Wietnamu Artykuł Nowy rynek dla polskich borówek – możliwy eksport do Wietnamu pochodzi z serwisu AgroFakt.pl.
Dżem z truskawek i moreli został okrzyknięty przez moją rodzinę najlepszym, jaki kiedykolwiek jedli. Nawet mój pięcioletni niejadek wsunął sam prawie pół słoika i mówił, bym robiła kolejne partie, bo tak bardzo mu smakuje. Moreli jest pod dostatkiem,...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Śliwki pojawiły się na straganach? To znak, że czas na przetwory! Ten dżem ze śliwek robię co roku, ponieważ jest banalny w przygotowaniu i wiem, że zimą znikną całe zapasy, bo cała rodzina go uwielbia. Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Po Pr...
Dżem z jabłek to propozycja prostego, a zarazem wyśmienitego przetworu, który powinien znaleźć się w Twoim domu. Z jego smaku skorzystają nie tylko osoby dorosłe, ale również najmłodsi domownicy. Dżem jabłkowy można zblendować na gładką strukturę, zb...
Przecier pomidorowy z jabłkiem to prosty sposób, aby w kuchni poczuć smak lata przez cały rok. Naturalnie słodki, gęsty i aromatyczny, nie wymaga dodatku cukru, a dodany do zup, sosów czy mięs nadaje potrawom wyjątkowej głębi smaku. Ten przepis spraw...