Szczepienie ciężarnych przeciw RSV chroni niemowlęta przed ciężką infekcją układu oddechowego i hospitalizacją – potwierdza to badanie BERNI. Artykuł Nowe badanie: szczepienie ciężarnych przeciw RSV chroni niemowlęta przed hospitalizacją pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Szczepionka przeciwko HPV chroni także niezaszczepione kobiety – nowe dane z 17-letniego badania. Artykuł Szczepionka przeciw HPV chroni nie tylko zaszczepione kobiety. Nowe badanie potwierdza odporność zbiorową pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
W ramach petycji skierowanej do Ministerstwa Zdrowia zaproponowano zmianę w obszarze Programu Szczepień Ochronnych. Zdaniem autora należy wprowadzić szczepienia przeciwko ospie prawdziwej.
Szczepienie świń jest również możliwe za pośrednictwem wody pitnej, co pozwala zaoszczędzić czas i pracę, ponieważ można w krótkim czasie zaszczepić wiele zwierząt. W ten sposób szczepi się świnie między innymi przeciwko kolibakteriozie czy adenomato...
Samo rozciągnięcie skóry pozwalało na bardziej efektywne dostarczenie szczepionki, niż wykorzystanie igły, mówi doktor Stuart Jones z King's College London. Brytyjczycy wraz z naukowcami z Narodowego Instytutu Badań Zdrowia i Medycyny (INSERM, Instit...
Osoby starsze żyjące w izolacji społecznej są bardziej narażone na cukrzycę i problemy z kontrolą poziomu glukozy – alarmują naukowcy z USA. Artykuł Nowe badanie: izolacja społeczna zwiększa ryzyko cukrzycy u seniorów pochodzi z serwisu Alert Medyczn...
Badacze z Instytutu Psychologii PAN opracowali raport „Korzystanie z pomocy psychologicznej. Co zachęca, a co powstrzymuje?” przygotowany w ramach cyklu Psychologia dla Społeczeństwa. Wynika z niego, że wiele Polek i Polaków boi się wizyty u psycholo...
Katastrofy klimatyczne zagrażają produkcji leków. 62,8% fabryk w USA działa w strefach ryzyka – pokazuje badanie ACS. Artykuł Klęski żywiołowe zagrożeniem dla dostaw leków w USA – nowe badanie ACS pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Zielone warzywa, których dzieci często unikają, mogą kryć w sobie niezwykłą moc. Najnowsze badania pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, może realnie zmniejszyć ryzyko jednego z najgroźniejszych nowotworów współczesności.