Jesień pachnie mchem, a w koszykach lądują prawdziwki, kurki i podgrzybki. Zakładamy kalosze, ruszamy między drzewa i cieszymy się leśnymi zbiorami. Warto jednak pamiętać, że taka wyprawa może skończyć się kosztowną pomyłką. Jakich grzybów nie należy zbierać? Kara rujnuje domowy budżet.
Leśniczy Dawid Kontny z Borów Tucholskich ostrzega wszystkich miłośników leśnych wypraw przed nieoczywistym zagrożeniem. Po powrocie z wędkowania na podmokłych terenach znalazł w swoim bucie pijawkę. Apeluje, by po każdej wyprawie do lasu lub na bagn...
Do sieci trafiło wideo nakręcone na terenie Nadleśnictwa Baligród. Jego autorem jest słynny leśnik Kazimierz Nóżka. Podczas spaceru mężczyzna natknął się na pięknego jelenia i od razu sięgnął po telefon. W tle słychać charakterystyczne odgłosy rykowi...
Mieszkańcy regionu mogą się wybrać na bezpieczne grzybobranie z pracownikami sanepidu. Obecnie trwają zapisy.Akcja „ChodźMY na grzyby!" odbędzie się we wszystkich - 19 powiatach województwa kujawsko-pomorskiego. - W danym miejscu, po zapisach, do ucz...
Na pierwszy rzut oka wygląda niezwykle atrakcyjnie — ma szary kapelusz, czerwony trzon i niebieskawy miąższ po przekrojeniu. Jednak ten grzyb, znaleziony po raz pierwszy w historii w okolicach Poznania, to krwistoborowik szatański. Nie tylko jest pod...
Gdy w lasach roi się od borowików, podgrzybków czy kurek, grzybiarze często pomijają te mniej atrakcyjne grzyby – zupełnie niesłusznie. Z nich również można przygotować pyszne przysmaki, które zachwycą ciebie i twoich najbliższych.
Aplikacja InPost Mobile umożliwia szybkie nadawanie i odbieranie paczek, zdalne otwieranie skrytek oraz zakupy z wykorzystaniem usługi InPost Pay. Dostępny jest także program lojalnościowy InPost, w którym można zdobywać punkty InCoiny i wymieniać je...
Czy wszystkie grzyby można suszyć? Wiele osób myśli, że tak, bo jest to doskonały sposób na zachowaniu ich aromatu na dłużej, ale to poważny błąd. Część gatunków po wysuszeniu traci swój smak, a niektóre stają się nawet trujące. Na jakie owocniki pow...
Tuż obok ogórków i papryki, jednym z ulubionych przetworów są właśnie grzyby. Po zalaniu specjalną marynatą, która podkreśli ich leśny smak, staną się tak pyszne, że o słoik poprosi cię cała rodzina.
Tradycyjna metoda suszenia grzybów jest znana od dawna, ale niestety trwa dość długo i wymaga słońca. Na szczęście istnieje prostszy sposób, który pozwala suszyć grzyby nawet wtedy, gdy pogoda nie dopisuje.
Starsze małżeństwo prawdopodobnie zatruło się grzybami. 88-letnia kobieta zmarła w elbląskim szpitalu, jej mąż nadal jest hospitalizowany. Jak informuje warmińsko-mazurski Sanepid, mężczyzna miał powiedzieć lekarzom, że zbierał „białe grzyby na...