W sklepach i na straganach w Polsce coraz częściej natknąć można się na ciekawie wyglądające, niespotykane wcześniej warzywo. Mowa o zucchiolo, które uprawiane jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, ale teraz także w Hiszpanii. Jest to krzyżówka ogórka i cukinii, która może wkrótce stać się przebojem na naszych stołach.
Włochy, Grecja i kraje Półwyspu Bałkańskiego – w środku wakacji rośnie liczba pożarów w krajach Europy. Od początku roku ogień strawił prawie 530 tysięcy hektarów zieleni. W zasadzie kwestią czasu było kiedy zagrożenie niebezpiecznymi zjawiskami dotr...
Mimo że wśród Polaków coraz popularniejsze stają się zagraniczne city breaki, wciąż wiele osób decyduje się na odkrywanie Polski, zanim ruszy w inne zakątki świata. Nie wszyscy wiedzą, że jadąc na południe kraju, można odwiedzić miasto nazywane “mały...
Trzęsienie ziemi o sile 6,9 magnitudy u wybrzeży Japonii - podała agencja AFP. Chwilę później poinformowano o kolejnych wstrząsach. Służby prognozują, że wywoła ono falę tsunami o wysokości co najmniej jednego metra. Według agencji Reutera wysokie fa...
F-35 jest właściwym narzędziem do wykonywania pracy, czyli rozmontowania bąbla antydostępowego Federacji Rosyjskiej plus Republiki Białorusi - powiedział w wywiadzie dla sobotniego "Super Ekspressu" szef Inspektoratu Sił Powietrznych w Dowództwie Gen...
F-35 jest właściwym narzędziem do wykonywania pracy, czyli rozmontowania bąbla antydostępowego Federacji Rosyjskiej plus Republiki Białorusi - powiedział w wywiadzie dla sobotniego "Super Ekspressu" szef Inspektoratu Sił Powietrznych w Dowództwie Gen...
Po około sześcioipółgodzinnym locie trzyosobowa załoga chińskiego statku kosmicznego Shenzhou-19 (Boski Statek) dotarła do stacji kosmicznej Tiangong (Niebiański Pałac) – poinformowała w środę państwowa telewizja CCTV. Rakieta nośna Chang Zheng...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się sku...
Poznaj zucchiolo – nową, niezwykle wszechstronną roślinę, która łączy zalety ogórka i cukinii. Zucchiolo zachwyca smakiem, bogactwem witamin i minerałów oraz szerokim zastosowaniem w kuchni. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ten innowacyjny skła...
Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezo...