O przepis na ten sos zapytała nawet koleżanka, która... nie lubi śliwek. Jego smak po prostu zawsze robi wrażenie. Dlatego choć jeden słoiczek muszę mieć w spiżarni. A teraz jest najlepsza pora, by odnowić zapasy. Węgierki są na każdym straganie.
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Sałatka do obiadu to niezastąpiony dodatek. Znudziły cię te popularne? Koniecznie poznaj przepis, zrób i podaj na obiad. Sałatka z pomidorów i cebuli okaże się strzałem w dziesiątkę, a rodzina? Nie będzie mogła wyjść z podziwu, a to wszystko dzięki s...
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
Ten biały sos do mięs do moje odkrycie roku. Jego bazą są pyszne owoce, a przygotowane na wytrawną nutę dosłownie powalają na kolana. Uwielbiam podawać go w sosjerce, na zimno, do wędlin lub na ciepło do pieczystego. Zobacz przepis.
Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.
Wystarczy makaron i dobry sos pomidorowy, by latem zjeść w domu obiad jak we włoskiej restauracji. Cały sekret tkwi w aromatycznych, świeżych pomidorach. Właśnie teraz smakują najlepiej i są świetne na sos. A już z dodatkiem czekolady to kulinarne ar...
Masz w lodówce przerośnięte ogórki? Nie wyrzucaj ich! To doskonały składnik na orzeźwiający chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorące dni. Chłodnik z ogórków to nie tylko sposób na wykorzystanie warzyw, które nie nadają się do innych potraw, al...
Jak jeść więcej warzyw zimą? Warto dorzucać je do każdej potrawy lub zwiększać ich ilość. Dzięki tej metodzie, gulasz przestał mi się kojarzyć z totalnie mięsną potrawą. Przygotowuję go tak, że mięsa jest tylko trochę więcej niż warzyw. A do tego dok...
Domowy kompot śliwkowy to jeden z podstawowych przetworów, jakie przygotowujemy latem. Część idzie do piwnicy, ale część przeznaczamy do wypicia niemal od razu. Do tej drugiej warto dodać niezwykły, orzeźwiający składnik.
Renklody, te zapomniane skarby sadów, oferują nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne. Odkryj ich historię, wartości odżywcze oraz inspiracje kulinarne, które pozwolą ci cieszyć się ich dobroczynnym działaniem na co dzień. Dowie...