16 października każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji warto przybliżyć niektóre dane związane z tym właśnie produktem oraz pieczywem w ogólnym ujęciu. Okazuje się, że na kategorię tę wydajemy coraz więcej, co częściowo wiąże się ze zmianami cen. Niestety wiele chleba też w...
Badania pokazują, że czteroosobowa rodzina w Polsce może rocznie wyrzucić jedzenie warte nawet 2 500 zł, a globalnie 1/3 wyprodukowanej żywności nigdy nie trafia na talerz. Lidl Polska chce temu przeciwdziałać, dlatego po raz 5. rusza z kampanią "Sz...
Nowe przepisy zatwierdzone przez Parlament Europejski mogą wpłynąć na marnowanie żywności i ilość odpadów tekstylnych. Roczne straty są tu zatrważające - to nawet 60 mln ton odpadów żywnościowych i kilkanaście mln ton tekstyliów.
Lidl od lat plasuje się w czołówce sieci sklepów, do których Polacy po zakupy wybierają się najczęściej. Okazuje się, że pieczywo, które nagminnie ląduje w ich koszykach, wcale nie jest takie zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Lepiej sprawdź, czy w two...
Czy wołowina wkrótce stanie się mięsem deficytowym? Pogłowie bydła spada na całym świecie, a ceny idą w górę. Polacy zaczynają odczuwać to w swoim kieszeniach, bo od pewnego czasu nie jesteśmy tylko miłośnikami schabowych - wołowiny jemy coraz więcej...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
Gulasz to jedno z tych dań, które mimo upływu czasu nie wychodzą z mody. Jego zapach przypomina nam często czasy dzieciństwa i wspólne, rodzinne obiady. Choć przepisów na gulasz jest wiele to idea dania zawsze pozostaje ta sama - mięso musi być duszo...
To miało być szybkie śniadanie, a okazało się kaloryczną pułapką. Rewolucja w świecie kanapkowych past jest ogromna, od produktów pełnych wartości odżywczych po takie, które lepiej omijać szerokim łukiem. Zobacz, do której grupy należą twoje ulubione...
Co można zrobić w niedzielę na obiad? Jeśli znudził ci się tradycyjny rosół, to zamień go na zupę naleśnikową. Smakuje niemal tak samo, ale różni się jednym dodatkiem. W tym przepisie nie używamy makaronu, tylko pociętych naleśników. To znany przysma...
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe kluski ziemniaczane. Ale kiedy spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego Węgrzy są z nich tak dumni. Krumpli nudli to proste danie, które całkowicie zmienia sposób, w jaki myślisz o ziemniakach.