16 października każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji warto przybliżyć niektóre dane związane z tym właśnie produktem oraz pieczywem w ogólnym ujęciu. Okazuje się, że na kategorię tę wydajemy coraz więcej, co częściowo wiąże się ze zmianami cen. Niestety wiele chleba też w...
Lidl od lat plasuje się w czołówce sieci sklepów, do których Polacy po zakupy wybierają się najczęściej. Okazuje się, że pieczywo, które nagminnie ląduje w ich koszykach, wcale nie jest takie zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Lepiej sprawdź, czy w two...
Badania pokazują, że czteroosobowa rodzina w Polsce może rocznie wyrzucić jedzenie warte nawet 2 500 zł, a globalnie 1/3 wyprodukowanej żywności nigdy nie trafia na talerz. Lidl Polska chce temu przeciwdziałać, dlatego po raz 5. rusza z kampanią "Sz...
Nowe przepisy zatwierdzone przez Parlament Europejski mogą wpłynąć na marnowanie żywności i ilość odpadów tekstylnych. Roczne straty są tu zatrważające - to nawet 60 mln ton odpadów żywnościowych i kilkanaście mln ton tekstyliów.
Czy wołowina wkrótce stanie się mięsem deficytowym? Pogłowie bydła spada na całym świecie, a ceny idą w górę. Polacy zaczynają odczuwać to w swoim kieszeniach, bo od pewnego czasu nie jesteśmy tylko miłośnikami schabowych - wołowiny jemy coraz więcej...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
Co można zrobić w niedzielę na obiad? Jeśli znudził ci się tradycyjny rosół, to zamień go na zupę naleśnikową. Smakuje niemal tak samo, ale różni się jednym dodatkiem. W tym przepisie nie używamy makaronu, tylko pociętych naleśników. To znany przysma...
W niedzielny poranek, 20 lipca, przed jednym ze sklepów Carrefour Express dostarczono świeże pieczywo. Jednak zamiast trafić od razu na sklepowe półki, zostało ono pozostawione bez nadzoru przed zamkniętym lokalem. Szybko zainteresowały się nim gołęb...
Pieczywo to stały element codziennej diety wielu Polaków – towarzyszy nam od śniadania aż po kolację, często stanowiąc dodatek do zup, sałatek czy dań głównych. Chleby i bułki kupujemy zarówno w piekarniach, jak i w dużych sieciach handlowych, takich...
Świeży chleb i chrupiące bułki to codzienna przyjemność, której nie chcemy sobie odmawiać. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać pieczywo, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem. Sprawdziliśmy, które metody najlepiej sprawdzają się w...