Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki. Podobnie też się je podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów. Chociaż w Polsce wydają się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brak osób, które przepadają za mięsnymi chrupkami. Skórki wieprzowe, znane również jako skwarki czy chicharrones, budzą skrajne emocje.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi...
Znamy wyniki wielkiej kontroli słodyczy, które można kupić w polskich sklepach. Inspektorzy pokazują całą listę grzechów producentów — klienci mogą się nieźle zdenerwować. Kombinowała co trzecia firma.
Główny Inspektorat Sanitarny znowu w akcji. Tym razem kontrolerzy sanepidu wykryli nieprawidłowość w płatkach owsianych. Ten produkt spożywczy skrywał w sobie składnik, którego — według opisu na opakowaniu — miało tam nie być. Producent rozpoczął wyc...
Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obi...
Dzieciaki uwielbiają słodycze. Okazuje się, że mogą być często niebezpieczne dla ich zdrowia. I nie chodzi tylko o próchnicę, albo wątpliwą jakość tych produktów. Niektóre z nich mogą być przyczyną zadławienia, a rodzice nie mają o tym pojęcia!
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażan...
Lato to czas, kiedy wielu z nas zapomina o zdrowym odżywianiu. Na plaży chętnie sięgamy po tłuste i słone przekąski, zwłaszcza że sprzedawcy na każdym kroku zachęcają nas do ich kupowania. Niestety, taka dwutygodniowa dieta to prosta droga do poważny...
Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.
Zapiekanka to danie, które ratuje sytuacje, gdy czasu na przygotowanie obiadu czy ciepłej kolacji jest bardzo mało. Ta, na którą przepis przywiozłam z Sycylii, ma jeszcze tą zaletę, że można ją podać także na spotkaniu ze znajomymi czy z rodziną. Poł...