Nie wiadomo, co ten specjał ma wspólnego z Watykanem, ale jedno nie ulega wątpliwości – potrafi dostarczyć niebiańskich wrażeń smakowych, co jest zasługą pewnego dodatku, którym wzbogacamy ogórki konserwowe. O co chodzi?
Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.
Sok z kiszonych ogórków to z pewnością nie odpad, a dodatek zdrowej diety. Wykazuje bowiem szereg dobroczynnych właściwości, jednak nie każdy może z nich czerpać. Oto dolegliwości, które są przeciwwskazaniem do spożywania soku z kiszonych ogórków.
Niektórych odrzuca intensywny zapach i smak wody z kiszonych ogórków, ale dla wielu to prawdziwy rarytas, a nawet ta lepsza cześć kiszonki. I mimo że zarówno ogórki, jak i woda, w której się kisiły to źródło cennych związków, to należy spojrzeć na ni...
Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe...
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie...
Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc warto zadbać o to, aby zimą spiżarnia nie świeciła pustkami. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale również inne pyszności z ogrodu. W moim domu furorę robi marchewka, która szybko zdeklasowała inne warzywa...
Woda z ogórków kiszonych uznawana jest za cenny skarb, a wylewanie jej do zlewu za marnotrawstwo. Bez wątpienia ma w sobie mnóstwo cennych składników, jednak nie każdy powinien ochoczo i regularnie po nią sięgać. Ekspertka zwraca uwagę na pewien szcz...
Ewa Wachowicz, gospodyni programu "Ewa gotuje", pokazała ostatnio, jak zrobić idealne na jesień, sycące i rozgrzewające dania obiadowe. Wśród propozycji znalazła się zupa krem z pieczonych pieczarek. Warto skorzystać z tej podpowiedzi właśnie teraz,...
Jest idealnym nadzieniem do tradycyjnego pączka, ale świetnie pasuje również jako dodatek do innych ciast, deserów, napojów, kanapek czy ciepłych tostów. Lato to optymalna pora na przygotowanie konfitury z płatków dzikiej róży. Jak to zrobić?