Unikanie opodatkowania przez zagraniczne firmy, o którym mówi Rafał Brzoska, tylko się nasila. A tak zwana luka w CIT rośnie, bo na każdy nowy przepis pomagający blokować podatkowe zwody powstają nowe sposoby na wyprowadzanie zysków z Polski
Unikanie opodatkowania przez zagraniczne firmy, o którym mówi Rafał Brzoska, tylko się nasila. A tak zwana luka w CIT rośnie, bo na każdy nowy przepis pomagający blokować podatkowe zwody powstają nowe sposoby na wyprowadzanie zysków z Polski
Chiny zarekomendowały krajowym firmom wstrzymanie zamówień na kartę NVIDIA RTX Pro 6000D, która została zaprojektowana tak, by ominąć amerykańskie ograniczenia importowe. Niedługo po ogłoszeniu tej decyzji akcji firmy spadły. Kłopoty NVIDII. Chiny ok...
Jesienią przedszkolna szatnia zamienia się w prawdziwe pole bitewne – pełne kaszlu, kataru i przegrzewanych dzieci. Rodzice z ust innych opiekunów często słyszą komentarze, które potrafią wyprowadzić z równowagi. Zobacz, jakie zwroty najczęściej poja...
W ostatnim czasie nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wszyscy akceptujemy o wiele więcej niż w zasadzie powinniśmy i litujemy się nad firmami wartymi już dosłownie tryliony dolarów. Czy troszeczkę naszemu społeczeństwu się nie pomyliły priorytety? Czy n...
Strona samorządowa nie podjęła decyzji w sprawie projektu Rady Ministrów, wykluczającego Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Samorządowych i Związek Samorządów Polskich z grona korporacji wchodzących w skład Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Tery...
W Polsce wciąż brakuje nauczycieli. Między 15 a 26 sierpnia na stronach kuratoriów pojawiło się prawie 5,7 tys. ofert pracy, a kolejne wciąż przybywają. Szkoły rekrutują niemal do pierwszego dzwonka, bo system zmaga się z deficytem kadry, którą kuszą...
W Chodzieży trwają Międzynarodowe Warsztaty Jazzowe "Cho-Jazz" 2025. Bierze w nich udział około 180 muzyków. To prawdopodobnie najstarsze warsztaty jazzowe na świecie.
Kuchnia zamknięta na wpływy i inspiracje wyjątkowo szybko staje się zestawem dań do bólu przewidywalnych – przełamywanie schematów różnorodnością niemal od zawsze stanowiło więc rodzaj gastronomicznej wartości dodanej. I choć na poziomie deklaracji p...