Polskie trufle osiągają ceny nawet do 2 tys. zł za kilogram. Piotr Kwec, właściciel firmy Jurajska Trufla, wskazuje, że zbieranie tych okazów nie jest łatwe i potrzebny jest wyszkolony pies. Ujawnia też, gdzie najlepiej udać się "truflobranie".
Jacek Jabłoński, twórca, który za pomocą sztucznej inteligencji tworzy treści dot. naszego kraju na koncie @sztuczna_polska, stworzył robiący furorę w sieci klip edukacyjny. Pokazuje on, jakie mogą być konsekwencje ufania narzędziom AI w każdej spraw...
Robaki w grzybach? To nie powód do paniki – są jadalne i nietoksyczne, choć zaczerwione grzyby lepiej usmażyć lub ususzyć. - Muchówki i drutowce uwielbiają borowiki i podgrzybki – powiedziała PAP mykolog dr hab. Marta Wrzosek.
Przez długi czas grzyby traktowano jako część świata roślin. Wynikało to z podobieństwa form życia oraz środowiska występowania. Dziś jednak wiadomo, że tworzą zupełnie odrębne królestwo. Co ciekawe, bliżej im do zwierząt, choćby ze względu na komuni...
Mieszkańcy regionu mogą się wybrać na bezpieczne grzybobranie z pracownikami sanepidu. Obecnie trwają zapisy.Akcja „ChodźMY na grzyby!" odbędzie się we wszystkich - 19 powiatach województwa kujawsko-pomorskiego. - W danym miejscu, po zapisach, do ucz...
— Mogę humorystycznie powiedzieć, że kiedyś, 15-20 lat temu, funkcjonowało pejoratywne powiedzenie: „Tylko spady idą do rady”, ponieważ postrzegano je często jako ciała bez realnego wpływu. Dyplomatycznie przesuwano tam firmowych decydentów, z którym...