Za niedługo rozpoczniemy Wielki post, dlatego przygotuj sobie kilka przepisów, które pomogą ci dotrzymać ścisłych ograniczeń. Jednym z nich jest ten od mojej siostry na rybę bez panierki. Dzięki niemu jest tak pyszna, że ani razu nie pomyślisz o mięsie. W naszej rodzinie to prawdziwy przebój.
Wybrałem się na schabowego do słynnej restauracji Magdy Gessler U Fukiera w ramach nowego cyklu redakcyjnego "5 gwiazdek Pyszności". Czy tradycyjny kotlet wieprzowy, który mi podano, zawstydziłby swym smakiem wszystkich restauratorów besztanych w "Ku...
Pita i halloumi to przysmaki, które kojarzą się nierozerwalnie z greckimi wakacjami. Smak letnich, upalnych dni i urlopowej beztroski możesz przenieść do swojej kuchni. Miodowy ser, lekki sos tzatziki i pita zastąpią ci zwykłe kanapki.
Igrzyska olimpijskie dostarczają emocji również w kuchni. Na miano najwyższego wyróżnienia zasługują kotlety po chłopsku, które odkryłam na ostatni rodzinny obiad. Kruche, soczyste i mięciutkie mięso po prostu rozpływa się w ustach - a wszystko za sp...
Nutellę znają i kochają niemal wszyscy, jednak nie da się ukryć, że nie jest to najzdrowsza przekąska. Domowa, biała wersja to jednak zupełnie inna bajka. Takim słodkim kremem zajadać się można bez wyrzutów sumienia.
Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskuj...
Gdy nie mam pomysłu, co podać jako dodatek, kiszosław od razu ratuje sytuację. Od kiedy wpadłam na ten przepis, robię go cały czas. Moja rodzina pokochała proste połączenie surówki z kiszonej kapusty z odrobiną jogurtu i majonezu. Jest smacznie, szyb...
Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnej szarlotki, koniecznie wypróbuj przepis na całuski – pyszne ciasteczka z jabłkami i serem. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wprowadzenie odrobiny domowego ciepła do codzienności.
Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne...
Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać.
Wydaje ci się, że w listopadzie już za późno na przetwory? Niekoniecznie. Gdy wykorzystasz do nich te nasionka, będą gotowe bardzo szybko. Wystarczy połączyć je z ulubionymi owocami. Przepis jest bardzo prosty.