Sezon zimowy w pełni i zastanawiasz się jak jeszcze bardziej podnieść poziom swojej odporności? Ten przepis na skuteczny sok na odporność wprawi cię w zdumienie. Jest niezwykle prosty i szybki.
Burak i imbir to połączenie idealne na zimę. Zrobisz z nich warzywny napój, którego zalety są nie do przecenienia. Przepis i zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Przepisy Katarzyny na You Tube. Zachęcamy do poznania i przetestowania patentu na tą n...
Imbir jest przyprawą, z której chętnie korzystamy zimą. Dodajemy ją do herbaty, ale też wzbogacamy smak dań mięsnych, czy zup. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę imbir świeży i suszony. Ujawniła prawdę o tych przyprawach. Jeśli myślisz, że są zamienni...
Żeby przygotować elegancką przystawkę, wystarczy trochę pomysłowości. Róże z buraków z dodatkiem gruszki, pleśniowego sera oraz szynki parmeńskiej zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem.
Plantatorzy buraka cukrowego zjechali w czwartek do Sobiejuch pod Żninem. W tym miejscu odbył się Dzień Pola, czyli impreza podsumowująca zbiory buraka cukrowego i produkcję cukru w ramach Krajowej Grupy Spożywczej. Tradycyjnie wręczono wyróżnienia n...
Przyjaciółka przypomniała mi mądrość ludową, którą znałam z dzieciństwa: jeśli nie chcesz mieć anemii, pij zakwas z buraka. Smak zakwasu pamiętałam z wakacji u babci. I bardzo go nie lubiłam.
Wśród plantatorów buraka cukrowego często słychać głosy, że chwościk buraka (Cercospora beticola) pojawia się obecnie szybciej niż jeszcze kilka lat temu. Jest przy tym trudniejszy do zwalczania.
Chwościk buraka to jedna z najgroźniejszych chorób liściowych buraka cukrowego. Mimo niewielkich rozmiarów pojedynczych plamek, duże ich natężenie potrafi w krótkim czasie zniszczyć znaczną część aparatu asymilacyjnego rośliny, obniżając plon i zawar...
W komunikacie z 27 czerwca 2025 r., Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR-PIB) ostrzega przed poważnym zagrożeniem dla upraw buraka cukrowego. Na horyzoncie pojawiły się dwie groźne choroby – SBR i RTD, które w ostatnich latach s...
Uwielbiam pomysłowe sztuczki kuchenne. Ta, którą znajdziesz poniżej, przyda się dosłownie codziennie. Założę się, że nawet nie wiedziałaś o takim zastosowaniu blendera kuchennego. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Jest wilgotne i puszyste, a ilość owoców w nim zanurzona usatysfakcjonuje każdego. Jogurtowiec z borówkami to smak lata, smak ciepłego popołudnia, to umorusane na fioletowo policzki i zapach ulubionego ciasta dobywający się z kuchni. Łap przepis i zm...