Czasami są w opakowaniu i wiemy, że skończył się ich termin przydatności do spożycia. W niektórych domach jajka są być może wyciągane z pudełek i wtedy na oko i na nos sprawdza się, czy nadają się jeszcze do spożycia. A co, jeżeli przeoczyliśmy czas ich świeżości – ale wciąż nie wyglądają na zepsute...
Brutalne potrójne zabójstwo wstrząsnęło mieszkańcami Górnej Austrii i Bawarii. 37-letni obywatel Słowacji przyznał się w szpitalu w Linzu do zamordowania trzech osób w niemieckim Zwiesel. Sprawca został zatrzymany przez austriacką policję, a obecnie...
Czy jajka są naprawdę groźne dla serca? Przez dekady uznawane za "cholesterolową bombę" i symbol niezdrowego śniadania, jajka być może w końcu doczekają się rehabilitacji. Przełomowe badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii (UniSA) wyka...
Magnesy na lodówce – Bosch wyjaśnia, jak ich nie przyczepiać – Magnesy z podróży to jedne z najpopularniejszych pamiątek. Kolorowe, często zabawne, przywożone z różnych zakątków świata – zdobią drzwi lodówek i przypominają o wakacyjnych chwilac...
Świeżo otwartym lokalom wybacza się potknięcia. W przypadku takich błędów trudno jednak szukać zrozumienia. Nowy lokal we Wrocławiu mierzy się z falą krytyki. Wszystko przez jajka.
Trik z gąbką w lodówce. Czy zdarzyło Ci się wyrzucić zwiędłą sałatę, spleśniałe truskawki albo paprykę, która w kilka dni straciła swoją chrupkość? To frustrujące – i kosztowne. Okazuje się jednak, że istnieje banalnie prosty sposób, aby temu zapobie...
Zapomniałeś o rukoli w lodówce i chcesz ją wyrzucić do kosza? Zanim to zrobisz, sprawdź jak możesz wykorzystać ją, aby nie zmarnować. Efekty są zaskakujące. Rukola to warzywo, które kupujemy z zamiarem przygotowanie pysznej sałatki czy carpaccio, a...
Jaja w Polsce będą drożeć co najmniej do świąt Bożego Narodzenia — przewidują eksperci Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Główną przyczyną wzrostu cen jest ograniczona dostępność jaj, spowodowana skutkami ptasiej grypy, która wciąż wpływa na pr...
Pasta z tego składnika to przysmak, który naprawdę warto wypróbować. Doskonale nadaje się do posmarowania na świeżym pieczywie, ale nie tylko. Pasuje do ryżu i makaronu, dzięki czemu w kilka minut wyczarujesz smaczny, zdrowy i sycący obiad.
Według raportu Rabobanku w ciągu najbliższych 10 lat produkcja jaj na świecie znacząco wzrośnie. Największy przyrost nastąpi w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej, gdzie rosną dochody i zmieniają się nawyki żywieniowe.