Dr Bartłomiej Tomasik, radioterapeuta i adiunkt w Klinice Onkologii i Radioterapii GUMed otrzymał finansowanie w wysokości ponad 2 mln zł z Narodowego Centrum Nauki w ramach grantu OPUS 27. Środki są przeznaczone na realizację projektu "Reprogramowanie przewodzenia w sercu indukowane przez radiotera...
GUMed przekazał, że dr hab. Ravi Kant z Zakładu Parazytologii Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego jest współautorem publikacji na temat nowych gatunków bakterii. Artykuł ukazał się w czasopiśmie „Nature Communications”.
Czy na produktach wysoko przetworzonych powinny znajdować się informacje o skutkach ich jedzenia? I czy takie artykuły spożywcze można, w swojej szkodliwości, porównać właśnie do papierosów? Według profesora Carlosa Augusto Monteiro - tak. Ma on na t...
Stellantis znajduje się w poważnym kryzysie a strategia Tavaresa jest błędna, uważa Bernard Jullien, wykładowca ekonomii na Uniwersytecie w Bordeaux od 1996 r., który specjalizujący się w badaniach strategii firm i zmian w tym sektorze, który regular...
Doktor Guy Hatchard działający na rzecz zagwarantowania przez władze bezpieczeństwa żywności, ostrzega przed zapowiadaną przez władze Nowej Zelandii deregulacją rynku modyfikowanych produktów spożywczych. Filozof i współinicjator Kampanii na rzecz gl...
Podnoszenie poziomu morza, wzrost intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych czy skokowe zmiany odczynu pH wody, która może stać się toksyczna dla wrażliwych organizmów – o konsekwencjach wzrostu temperatury wody w Bałtyku mówi PAP dr Artur Skowr...
W budynkach na terenach dotkniętych powodzią mogą pojawić się niebezpieczne dla zdrowia kolonie grzybów pleśniowych - ostrzegają eksperci. I wskazują, co jest ich przyczyną.
Z głębokim żalem i smutkiem zawiadamiamy, że dnia 2 stycznia 2025 r. zmarł prof. dr hab. Stefan Pruszyński, dr h.c. Wybitny pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego, w którym związany był zawodowo przez 45 lat. Ste...