Tradycyjne grzyby marynowane są pyszne, ale też niezwykle wyraziste. Niestety, nie wszyscy powinni je jeść. Moja ciocia dostała takie zalecenie od lekarza. Dlatego już od kilu lat przygotowuje zalewę do grzybów bez octu. Dzięki temu są łagodniejsze dla żołądka i delikatniejsze w smaku.
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Mówi się, że rok 2024 to nie jest rok ogórków, ale pomidory i papryki bardzo obrodziły. U mnie w ogrodzie papryk pod dostatkiem, dlatego z prosto z grządek, przerabiam je w sierpniu na pyszności do słoików. I tym razem nie zalewam octową marynatą czy...
Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Kiszenie grzybów to starodawna metoda konserwowania, która pozwala zachować ich wyjątkowy smak i aromat na długie miesiące. W przeciwieństwie do marynowania, kiszenie nie wymaga dodatkowych płynów konserwujących, a jedynie soli i naturalnych bakterii...
Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale również baza dla wielu innych dań. W okresie jesienno-zimowym pomaga się rozgrzać i wspiera organizm w walce z infekcjami. Gdy ugotujemy go na bazie kości, stanie się prawdziwą bombą kolagenową. Ale rosół rosołowi...
Ofensywa kurska bez sensu? Równie dobrze Ukraina mogłaby zdobyć Moskwę i Władywostok, a oni i tak napiszą, że to „bez sensu”. Trwająca równo miesiąc ukraińska ofensywa w rosyjskim obwodzie kurskim wyraźnie spowolniła, jeśli w ogóle nie st...
Piętnastoletni Sebastian poprosił posła o pomoc dla siebie i mamy. "Kiedyś jak dorosnę i zostanę lekarzem, to Panu wszystko zwrócę. Obiecuję! Będę się nadal dobrze uczył i będę dbał o swoją mamę" - zapewnił chłopiec. Rezultaty odzewu stanowczo przero...
Okratek australijski to grzyb o niecodziennym, trochę upiornym wyglądzie i paskudnym zapachu. Choć ma egzotyczne pochodzenie, można go znaleźć w niektórych regionach Polski. Jak wygląda i czy jest jadalny? Sprawdźmy!
Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.