W Polsce traktowana po macoszemu, w Skandynawii uchodzi za symbol jesieni i zimy. Ten owoc, pełen witamin i aromatu, staje się tam bazą wyjątkowej zupy, która rozgrzewa w chłodne dni i zachwyca prostotą przygotowania.
Naukowcy odkryli, że guawa zawiera molekułę mogącą zwalczać raka wątroby. Badania opublikowane przez badaczy z Uniwersytetu w Delaware wskazują na potencjał syntetycznego tworzenia tej substancji.
Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną...
Storczyki to jedne z najbardziej efektownych roślin doniczkowych. Zachwycają egzotycznymi kwiatami, które długo utrzymują się na pędach, zdobiąc mieszkania przez wiele tygodni. Nic dziwnego, że tak szybko podbiły serca miłośników zieleni. Problem poj...
Szwedzki gigant zbrojeniowy Saab pokazał właśnie światu swój najnowszy projekt, który może zmienić sposób myślenia o obronie przeciwlotniczej. W obliczu dynamicznie zmieniającego się pola walki, gdzie tanie drony stały się nową bronią masowego rażeni...
Owoc zaskoczył japońskich naukowców. Czasami wystarczy jeden niewielki składnik w naszej codziennej diecie, aby wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie – i to w sposób, którego się nie spodziewamy. Naukowcy od lat poszukują naturalnych metod wspierania o...
Jeden z najbardziej znanych cytatów dotyczących starożytnego Egiptu pochodzi z Herodota, który stwierdza, że jest on „darem Nilu”. Wyjaśnia on powody takiego stwierdzenia, wśród których wymieniony jest łatwy dostęp do ryb. Wydaje się więc, że ryby po...
Kalifornijski gastrolog z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem stwierdził, że przed zjedzeniem niektórych owoców należy się dwa razy zastanowić. Niektóre z nich mogą bowiem zaburzać pracę naszych jelit.